Driekoningen vieren op de vrije school.

Melchior, Balthasar en Caspar, de drie wijzen uit het oosten. Matteüs noemde hen in de bijbel ‘magiërs’, wij zouden zeggen: ‘astrologen’. Zij bestudeerden de stand van de sterren en de loop van de planeten. Uit de stand van die hemellichamen meenden zij aanwijzingen op het spoor te kunnen over de toekomst van mens en de wereld.

Volgens het Bijbelverhaal brachten deze wijzen geschenken mee: goud, wierook en mirre. Aan de hand van het aantal geschenken heeft men het aantal wijzen op drie gesteld.
De blauwe koning is Balthasar, hij bracht wierook met zich mee. De rode koning is Melchior, hij schonk het kindje rood goud. De groene koning is Caspar, hij bracht mirre voor het kindje mee.
Het goud symboliseert de koninklijke macht, de wierook de vluchtigheid van de wereldse macht en de mirre, de balsem die bij begrafenisrituelen wordt gebruikt, staat voor het sterfelijk zijn.

Dit feest wordt op 6 januari gevierd. Op scholen meestal in de week erna. In de klassen wordt er cake of brood gebakken. In het brood worden 3 boontjes verstopt. De leerlingen die het boontje vinden worden een van deze drie koningen. Hij of zij mag een extraatje verzinnen voor de klas. Denk aan een extra gymles, buiten spelen en we hebben zelfs een jaar een mega fort gebouwd in de klas. Er zijn ook meerdere vrijescholen die een Driekoningenspel ten tonele brengen. De laatste uit de reeks toneelspelen die elk jaar op een vrijschool gespeeld kunnen worden. (het Paradijsspel, het Kerstspel en het Driekoningenspel)

Leuk weetje:
Soms wordt er op de dag van Driekoningen op het huis de met krijt geschreven: 20 * C+ M+ B * 22. CMB is de afkorting van Christus Mansionem Benidicat: Christus zegen deze woning. Daaruit zijn in de volksmond de drie namen van de koningen ontstaan. De getallen staan voor het jaartal, in dit geval 2022.

Een fijne Driekoningen feest gewenst!

Wil je meer lezen over jaarfeesten en waarom wij ze vieren? Check deze link: https://devrijejuf.blog/2018/09/25/waarom-vieren-we-jaarfeesten/

2 gedachten over “Driekoningen vieren op de vrije school.”

  1. Lieve tessie, vrije juf, je schrijft over driekoningen, en het plaatje boven de deur. Moet dat nu niet 22 aan het einde hebben??Er is al weer zo snel een jaar voorbij.Ik wens je een gezegend huis!, groet marianne, ik geniet van je berichtjes , was zelf 25 jaar juffie……op een gewone basisschool , maar ik gebruikte veel van de vrije school:heerlijk!

    Beantwoorden

Laat een reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit:

Deze website gebruikt cookies om optimale ervaring te bieden. Mocht je daar een bezwaar tegen hebben klik dan op lees meer. Lees meer.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close