Kindvriendelijk St. Nicolaas vieren

Het is weer de tijd van het jaar! Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht!

Maar vanaf welke leeftijd is het geschikt om Sint van dichtbij te zien en hoe bied je St. Nicolaas weer op een magische wijze aan?

Ik wil op voorhand aangeven dat dit een mening is over het feest en dat iedereen zijn eigen mening mag hebben over dit thema. Mijn mening is gevormd door de visie die wij op school hebben en ervaringen in mijn klas. Ik wil hierbij niemand neerbuigend aanspreken en geef alleen aan wat ik gezond vind šŸ™‚

Om te beginnen, het Sinterklaasjournaal. Een tv-programmaĀ waar het leven van onze Sint in beeld wordt gebracht op een nogal stressvolle manier. Blijkbaar is hetĀ traditionele verhaal saai en vond men dat het spannender gemaakt moest worden.

Zo komt het dat elk jaar bij de aankomst wel iets foutĀ dreigt te gaan. Dit kan voor veel kinderen voor onrust zorgen, in een al zo onrustige tijd. Waarom kinderen nog meer stress laten ervaren…?

Het feit dat Sint en pieten in het land zijn en kijken of kindjes lief of stout zijn, is echt al spannend genoeg.

De intocht is een moment van spanning geworden. DAGELIJKS worden kinderen nu bezig gehouden met verhalen van de Sint. En niet alleen de spannende sensatiemomenten worden gedeeld, ook de vermenselijking van de Sint wordt steeds groter. HetĀ Sinterklaasjournaal is absoluut niet bestemd voor kinderen jonger dan 8 jaar, aangezien het geen afgeronde verhaaltjes betreft, maar vaak eindigt met een cliff hanger.

St. Nicolaas hoort bij zeer jonge kindjes een idee te zijn. Iets magisch, een klein wonder dat elk jaar eerbiedvol in de buurt mag zijn. Dat Sint ook op de wc zit, last heeft van ziek zijn, hij vergeetachtig is etc. helpt het magische beeld niet. Zo wordt de Sint een acteur of zelfs een reality- star.

Vroeger zagen we de Sint even bij aankomst. Tegen de tijd dat je hem als kind in het echt zag, was dat gezicht al uit de herinnering verdwenen. Alleen zijn mantel, zijn baard, zijn mijter en Zwarte Piet bleven hangen. Hierdoor kon iedereen voor Sinterklaas doorgaan en was het elk kind gegeven de Sint te ontmoeten en in hem te geloven.

Door de hinderlijke, dagelijkse aanwezigheid van de Sinterklaas op de tv zien veel kinderen duidelijk het verschil tussen ‘de echte tv- Sinterklaas’ en de Sinterklaas die op school komt. En daardoor ontnemen wij de kinderen ook nog de illusie ‘de echte Sinterklaas’ te ontmoeten.

De ‘Hulp sinterklaas’ is voor dit probleem in het leven geroepen en kinderen kunnen alleen hem nog een handje geven. En zo is Sinterklaas van het kind afgepakt. Sprookjes bestaan dankzij het mysterie, dankzij de fantasie en wordt dat kinderen nu ontnomen.

2016-12-19 17.47.17

Tips om kindvriendelijk St. Nicolaas te vieren:

– Kijk met gelovige kinderen geen tv series, film of het Sinterklaasjournaal.

– Ga niet met kinderen naar verschillende intochten en ontmoetingen waar ze dichtbij de Sint komen. Dit zorgt voor verwarringen. Vooral in de klas als kinderen ontdekken dat de Sint 4 intochten had op dezelfde zaterdag.

– Kleuters hebben nog geen behoefte aan een directe ontmoeting met de Sint. Hem op een afstand zien lopen is meer dan magisch genoeg.

– Schoen zetten is spannend en leuk, maar houdt het simpel. 1 a 2 x in de week is echt voldoende. En een paar pepernoten zorgen al voor genoeg vreugde. Cadeautjes zorgen voor onrust bij kinderen onderling. Waarom krijgt de een meer dan de ander? Ben ik niet lief genoeg?

– Bespreek eens met andere ouders hoe vaak zij de schoen zetten en hoeveel cadeaus zij hun kinderen geven en probeer allemaal hetzelfde te doen om om onrust en onzekerheid bij kinderen te verminderen.

– Ga geen emotioneel spelletje spelen met kinderen. Gebruik de Sint niet om gedrag van kinderen in deze periode te conditioneren. “Als je nu niet lief bent, dan krijg je niets van Sint.”

– Je kunt nu ook mailen, chatten en bellen met de Sint. Dit lijkt heel leuk, maar zorgt ook weer voor onrust. Just don’t.

– ZING ZING ZING! Niets heerlijkers om veel en vaak Sinterklaas liedjes te zingen.

Bak samen pepernoten!. Het is makkelijk, gezellig Ā en heerlijk om eigen pepernoten te hebben in huis.

– Een brief schrijven aan de Sint is ook een leuke en leerzame activiteit om te doen.

– Vermijd teleurstelling door kinderen verlanglijstjes te laten maken op een te jonge leeftijd. Kinderen vanaf 7 jaar kunnen hier al wat beter mee om gaan.

Ā 

SintSint

Laat een reactie achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit:

Deze website gebruikt cookies om optimale ervaring te bieden. Mocht je daar een bezwaar tegen hebben klik dan op lees meer. Lees meer.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close