10 redenen waarom de vrije school misschien bij jou past.

Ben je al een beetje bekend met het vrije school onderwijs?
Ben je bezig met het kiezen van een fijne school voor je kinderen?
Wil je graag weten waarom de vrije school misschien voor jouw kind geschikt is?
Misschien helpen deze 10 redenen om voor een vrije school te kiezen.

Heb je een antroposofisch spiekbriefje nodig om bepaalde begrippen even op een rij te hebben?
Check deze post!

 • De ontwikkeling van het kind is op vrije scholen erg belangrijk. De lessen steken zo in elkaar dat ze gemaakt zijn voor de ontwikkelingsfase van het kind. Van rekenen en taal, tot alle creatieve vakken. Er is een duidelijke leerlijn. Kinderen leren naast vaardigheden en kennis ook (vaak onbewust) zichzelf als mens in deze wereld uiteen te zetten. Sprookjes vertel je in de eerste klas, breuken leer je in de vierde klas en lesgeven over de Romeinen doet een leerkracht in klas 6. Dat is natuurlijk niet zonder goede reden. Meer weten hierover? Lees: zevenjaarsperioden of de-ik-inslag.

 

 • Leren is een creatief proces. Naast dat wij ook tafeltjes en spellingcategorieĆ«n oefenen, wordt de lesstof creatief verwerkt. Dit kan door middel van schilderen, tekenen, knutselen, bijenwassen, bewegen, drama en techniek. Denk maar eens terug aan je eigen jeugd. De lessen die je hebt onthouden, hadden vast een creatieve verwerking, waardoor het echt leerzaam werd. De dropjesfabriek of de schrijfperiode in klas 3 zijn hier voorbeelden van.

 

 • Jaarfeesten vormen het onderwijs en de leerlingen. Jaarfeesten zorgen voor een ritme dat de kinderen ontspant, enthousiast maakt, motiveert en inspireert. Zonder jaarfeesten zou een jaar lang en ondraaglijk aanvoelen. Daarnaast leren de kinderen door middel van jaarfeesten genieten van de natuur en van elkaar. Het is ook zo gezellig! Meer weten over jaarfeesten? Lees mijn blog over jaarfeesten.

 

 • Leren gaat niet alleen via het hoofd, maar ook via het hart en de handen. Als we leerlingen alleen cognitief benaderen, dan raken ze oververmoeid of hebben ze vaak het gevoel dat ze overvraagd worden. Door ook het hart en de handen aan te spreken, komt er lucht in het onderwijs. De lessen die via het hart gaan, ontwikkelen eerbied, enthousiasme, liefde en motivatie. Het hart raak je door mooie verhalen te vertellen, lesstof uit eigen ervaring aan te bieden, door de zintuigen te prikkelen. De lessen die via de handen gaan, ontwikkelen vaardigheden en motorische kwaliteiten. Met je handen iets creĆ«ren is vaak het mooiste van het onderwijs.

 

 • Er is aandacht voor eerbied. Eerbied is heel erg belangrijk. Als leerlingen dit ontwikkelen, kijken ze anders naar de natuur, de mensen en elkaar. Kinderen leren hoe ze om kunnen gaan met de natuur, de dieren en met klasgenoten. Het is verbonden in de verhalen, de lessen en hoe wij kinderen aanspreken op het plein en in de klas.

 

 • Er wordt minder getoetst. Op vrije scholen is er de jaarlijkse januari, juni en eindtoetsing. Verder is er zo nu en dan een toetsmoment aan het einde van een periode, maar dat wordt nooit bewust aan de kinderen verteld. Ze ervaren hierdoor veel minder druk, maar laten toch aan de leerkracht zien wat ze geleerd hebben.

 

 • Duurzaamheid. Niet alleen in de lessen wordt er gepraat over duurzaamheid, maar ook is de visie van veel vrije scholen dat duurzaamheid, milieu en biologisch dynamische landbouw erg belangrijk is.

 

 • Kinderen worden echt gezien. Op vrije scholen kijk je niet alleen of het kind kan rekenen en lezen, maar probeer je ook te kijken naar het wezen van het kind. Hoe is het karakter, de leerstijl, het temperament en de constitutie? Hoe is zijn of haar biografie en hoe kan ik hier als leerkracht op aansluiten? Omdat wij niet werken met methodes, kun je de lesstof aanpassen aan de kinderen en op wat zij inbrengen in de les. Lees mijn blog over temperamenten en constituties.

 

 • De beeldentaal. Kinderen leren vanuit een beeld een onderwerp kennen en naderhand wordt dit onderwerp ingeoefend en toegepast. De leerkracht vertelt een verhaal waar het kind zich mee kan verbinden en waardoor het de lesstof sneller eigen kan maken. Vakken zoals heemkunde, aardrijkskunde, geschiedenis en plantkunde zijn hier uitermate geschikt voor. Maar ook taal en rekenen wordt via beelden aangereikt.

 • Vrije schoolse vakken. Op de vrije school heb je vakken die andere scholen niet hebben. Denk aan euritmie, waar samenwerken en oriĆ«ntatie van lichaam en ruimte centraal staan. Of vormtekenen waar leerlingen zintuiglijke motorische vaardigheden en het voorstellend denken ontwikkelen. Of nat in nat schilderen, waar leerlingen ontdekken dat het werk kan veranderen en kunnen duiken in een zee van kleuren.

Heb je vragen over de vrije school? Neem gerust contact met mij op!

En ben je enthousiast en wil je meer weten over de jaarfeesten en hoe deze vorm worden gegeven in het kleuteronderwijs. Koop dan mijn voorleesboek!

Nu kopen

1 gedachte over “10 redenen waarom de vrije school misschien bij jou past.”

 1. Hoi,
  Ik ben op zoek naar de kleuren van de dagen van de week vrije school ( overal geeft Google wat anders)?

  Onze kleuters hebben moeite met de dagen van de week dus maak peg doll met puntmuts in de kleur van de dag

  Beantwoorden

Laat een reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit:

Deze website gebruikt cookies om optimale ervaring te bieden. Mocht je daar een bezwaar tegen hebben klik dan op lees meer. Lees meer.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close