Fysiek, ether, astraal en het ik lichaam.

2017-08-03 18.00.24

Heb je een antroposofisch spiekbriefje nodig om bepaalde begrippen weer even op een rij te hebben.
Check deze post!

Het vierledig mensbeeld:

Het fysieke lichaam: ( aarde element)

Deze is makkelijk. Het is je eigen lichaam. Je huid, je haar, je organen en je botten. Dit is deels erfelijk bepaald, maar wordt ook vormgegeven door het etherlichaam.

Het etherlichaam: ( water element)

Het etherlichaam wordt ook wel eens levenslichaam, vormkrachtenlichaam, gezondheidslichaam, artslichaam of tijdslichaam genoemd. In deze benamingen lees je meteen alle facetten van het etherlichaam.  Het etherlichaam verzorgt vitaliteit, energie, ritme en tijd. Planten, mensen en dieren bezitten etherkrachten. Het etherlichaam doordringt het fysiek lichaam en geeft vorm en leven aan de materie.

Het astraallichaam: ( lucht element)

Het astraallichaam wordt ook wel eens het ziele-lichaam genoemd. Het zorgt voor de waarneming, beweging en emoties. Kenmerkend van het astraallichaam is de gevoelswereld. Het astraal lichaam doordringt en verandert het ether- en het fysiek lichaam. Het bewerkstelligt de vorming van zintuigorganen en van het spierstelsel waardoor de mens in beweging komt. In het astraal lichaam worden denken, voelen en willen aan het leven toegevoegd.  Het astraallichaam heeft de mens met de dieren gemeen.

De ik organisatie: ( vuur element)

Het laatste lichaam is de ik-organisatie, het lichaam dat de mens tot een individu maakt. Het zorgt ervoor dat de mens creatief is en kan scheppen.  Hier zit het nadenken en spreken, het menselijk bewustzijn en onze moraliteit. Het zijn de uitingen van ons zelfbewustzijn. Het maakt dat de mens begrip kan krijgen, dat hij over zichzelf kan denken, zich kan veranderen en plannen kan maken.

Stenen zijn volledig fysiek.

Planten zijn fysiek en hebben etherkrachten.

Dieren zijn fysiek, hebben etherkrachten en astrale krachten.

De mens heeft ze allemaal.

4 gedachten over “Fysiek, ether, astraal en het ik lichaam.”

  1. Stenen ` zij niet alleen ‘fysiek’ ze hebben wel degelijk ‘n astraallichaam. Ze zijn bezield zoals de hele natuur bezield is. Inzichtelijk literatuur daarover is te vinden in het werk van Rudolf Steiner en Rob Gruben..

    Beantwoorden

Laat een reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit:

Deze website gebruikt cookies om optimale ervaring te bieden. Mocht je daar een bezwaar tegen hebben klik dan op lees meer. Lees meer.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close