De Vrije Juf

Fysiek, ether, astraal en het ik lichaam.

2017-08-03 18.00.24

Dit onderwerp vinden veel nieuwe vrije school ouders en leerkrachten ingewikkeld.

Dus vandaag voor jullie deze begrippen in Jip en Janneke taal 🙂

Het vierledig mensbeeld:

Het fysieke lichaam: ( aarde element)

Deze is makkelijk. Het is je eigen lichaam. Je huid, je haar, je organen en je botten. Dit is deels erfelijk bepaald, maar wordt ook vormgegeven door het etherlichaam.

Het etherlichaam: ( water element)

Het etherlichaam wordt ook wel eens levenslichaam, vormkrachtenlichaam, gezondheidslichaam, artslichaam of tijdslichaam genoemd. In deze benamingen lees je meteen alle facetten van het etherlichaam.  Het etherlichaam verzorgt vitaliteit, energie, ritme en tijd. Planten, mensen en dieren bezitten etherkrachten. Het etherlichaam doordringt het fysiek lichaam en geeft vorm en leven aan de materie.

Het astraallichaam: ( lucht element)
Het astraallichaam wordt ook wel eens het ziele-lichaam genoemd. Het zorgt voor de waarneming, beweging en emoties. Kenmerkend van het astraallichaam is de gevoelswereld. Het astraal lichaam doordringt en verandert het ether- en het fysiek lichaam. Het bewerkstelligt de vorming van zintuigorganen en van het spierstelsel waardoor de mens in beweging komt. In het astraal lichaam worden denken, voelen en willen aan het leven toegevoegd.  Het astraallichaam heeft de mens met de dieren gemeen.

De ik organisatie: ( vuur element)

Het laatste lichaam is de ik-organisatie, het lichaam dat de mens tot een individu maakt. Het zorgt ervoor dat de mens creatief is en kan scheppen.  Hier zit het nadenken en spreken, het menselijk bewustzijn en onze moraliteit. Het zijn de uitingen van ons zelfbewustzijn. Het maakt dat de mens begrip kan krijgen, dat hij over zichzelf kan denken, zich kan veranderen en plannen kan maken.

Stenen zijn volledig fysiek.

Planten zijn fysiek en hebben etherkrachten.

Dieren zijn fysiek, hebben etherkrachten en astrale krachten.

De mens heeft ze allemaal.

Advertenties

One Reply to “Fysiek, ether, astraal en het ik lichaam.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: