Inbakeren

Sinds de dag dat mijn zoontje geboren is, heeft hij last van zijn armpjes. Ongecontroleerd zwaaien ze van links naar rechts. Ze houden hem uit de slaap. In de kraamweek zijn we dus begonnen met inbakeren.We hadden een grote wollen doek en vouwden zo ons kleintje tot een klein propje op.

Helaas werkte deze strategie niet. Hij deed er alles aan om los te komen. Soms hoorde je hem tot beneden kreunen in zijn bedje. Kwam je boven, dan waren zijn handjes weer los.

De veiligheidsspelden kwamen erbij. Grote logge en behoorlijke enge gebruiksvoorwerpen, bij zo een iel klein menneke. Maar we bleven stug doorgaan. De spelden hielpen. Maar als je in de nacht met halfgeopende ogen spelden in stof moet prikken, dan gaat je goede zin snel over.

En toen kwamen we bij de ideale inbakerdoek! De swaddle me! Een lap stof met leuke printjes en klittenband. 100 procent katoen en zeer makkelijk in gebruik. Hier kun je maanden mee vooruit. Ook na deze maanden als je baby te groter is, is de swaddle me ideaal als trappelzak. De klittenband vouw je dan over de buik heen. Ze zijn kwalitatief zo sterk dat je ze gemakkelijk kunt doorgeven. Zo ben je ook nog eens groen bezig!  🙂

SwaddleMe Original Swaddle 3-pack Origami Dino small

Je kunt het boek van Ria Blom erop na slaan mocht je meer willen weten over inbakeren.
Regelmaat en inbakeren.

In haar boek pleit Ria Blom voor een opvoeding met ruimte voor vier R’s:

rust;

regelmaat;

respect voor jezelf én het kind;

richting.

Met ‘richting’ bedoelt ze dat ouders weer de baas worden in plaats van dat zij het kind laten bepalen hoe alles verloopt. We moeten dus gewoon maar weer eens ouderwets gaan opvoeden, lijkt de boodschap.

Blom: “Onze zintuigen hebben het zwaar te verduren, maar daar hebben we meestal geen erg in omdat we er zo aan gewend zijn. Daardoor staan we er niet bij stil dat kinderen wél gemakkelijk door te veel indrukken overspoeld en overprikkeld kunnen worden.”

Blom vindt echter dat we de zuigeling in onze westerse wereld te veel vrijheid hebben gegeven. En die vrijheid kan een baby’tje helemaal niet aan. Een baby heeft rust nodig en beperking: “liefdevolle grenzen” en “grenzeloze liefde”.

In haar boek legt Blom uit hoe je dat doet. Met name in de eerste paar maanden is dat van belang. Want daarin ontstaat soms een bepaald gewenningspatroon, waarbij zowel ouders als de inmiddels tot huilbaby uitgegroeide zuigeling zich niet prettig voelen.

Het boek staat boordevol goede tips, met name rond het slapen en het opbouwen van een dagritme. Eigenlijk gaan al die tips over het vinden van een regelmaat die rust brengt. En daar is niets tegenin te brengen: daar gedijen baby’s enorm op. Ouders die daar niet aan willen, maken het zichzelf inderdaad een stuk moeilijker dan nodig is.

Laat een reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt cookies om optimale ervaring te bieden. Mocht je daar een bezwaar tegen hebben klik dan op lees meer. Lees meer.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close