20 must-have antroposofische boeken.

Ik kreeg een vraag binnen via Instagram: Of ik een lijstje kon maken met antroposofische boeken. Fijn voor beginners, om de basiskennis te ontwikkelen.
Daarom lieve dames en heren, 20 must have soof-boeken op een rij!

( Er zijn nog veel meer interessante boeken en ik begrijp dat sommige belangrijke boeken zullen missen in deze rij. Dit is mijn lijstje. Maar mocht je een boek belangrijk vinden, post het hieronder

Dit boek is een ontzettend leerzaam. Het geeft een duidelijk beeld over elke ontwikkelingsfase. Het eerste deel is informatie en het tweede deel is praktisch. In het praktische gedeelte geeft het handreikingen over hoe je kinderen kunt begeleiden. Deze inzichten worden vertaald naar wenselijkheden bij pedagogisch handelen. Het boek bevat een aantal heldere afbeeldingen, die de informatie duidelijker maken, wat ik persoonlijk erg fijn vind! Een super fijn boek om de basis te ontdekken, vooral omdat er veel voorbeelden worden gegeven uit het dagelijkse leven! Het is in begrijpbare taal geschreven en een mooi boekje om vaker weer eens uit de kast te pakken. Begrippen als het etherlichaam en astraal lichaam worden besproken en er wordt stilgestaan bij de onderlinge verbanden tussen ”lichaam – ziel – geest”. Tot slot worden de grote cultuurperioden van de mensheid uitgelegd, wat ik persoonlijk zeer interessant vind. Wil je meer over temperamenten weten, dan is dit boekje een must! Elk temperament wordt duidelijk en helder beschreven, met voorbeeldjes uit de praktijk. Ook wordt er beschreven wat een temperament is en hoe deze ontstaat. Het enige wat ik mis is een tabel of afbeelding waar info nog beknopt terug gevonden kan worden… Wil je meer weten over de achtergronden van jaarfeesten, dit is jouw boek! Het is heel helder, compact en informatief! Het boek legt de focus op rituelen, regelmaat en rust. Drie onderwerpen die hand in hand gaan met het onderwerp jaarfeesten. Het boek focust zich op de geschiedenis van de feesten, maar legt ook uit wat je per feest kunt doen om het vorm te geven. Dit is zo een mooi boek! Vol met gekleurde schildervoorbeelden. Je krijgt super veel inspiratie!! Niet alleen de techniek, maar ook van kleuter tot het oudere kind worden ideeĆ«n/ achtergronden en opdrachten beschreven! Alleen al die kaft! ( love). Dit boek is iets zwaardere kost. Mocht je op zoek zijn naar meer verdieping, this is your guy! In dit boekje wordt uitgelegd hoe kinderbesprekingen ontstaan zijn, hoe ze vorm kunnen krijgen en waarom kinderbesprekingen gehouden worden. De taal in het boekje is aan de zware kant, maar als je iets wil leren over kinderbesprekingen, is dit een must have. Deze vier voordrachten – ook wel bekend onder de naam ‘Meditativ erarbeitete Menschenkunde’ – vormen een fundament voor opvoeding en onderwijs. In dit boek komen de volgende onderwerpen aan bod: – de drie basiskrachten van de opvoeding, – de vergeten ‘levenspedagogie’, – de rol van tragiek en humor, – waarnemen, begrijpen, herinneren, – wat maakt de mens tot kunstenaar? – ‘t muzikale en ‘t beeldende element in het onderwijs, – typologie: het te diep of te los geĆÆncarneerd zijn, – meditatie en scheppende kracht van de opvoeder. Dit is mijn meest favoriete opvoedboek wat er is. Het is zo duidelijk, zo herkenbaar, zo ontzetten inzichtvol. Dikke dikke aanrader. In dit beknopte en praktische boek geeft Christiane Kutik twaalf eenvoudige handvatten om de rust en kalmte terug te brengen in het dagelijkse gezinsleven en iedereen weer te laten genieten. Elke ouder zou deze in de kast moeten hebben… Een heel fijn, praktisch opvoedkundig boekje. Misschien geen sofisch boek, maar wel eentje met de basis-ideeen van natuurlijk opvoeden. Dikke vette aanrader, ook al staan er een paar dingen in waarvan ik zei “nope, not for me!” Kinderen hebben zelfvertrouwen nodig en het vermogen om verbindingen aan te gaan met medemensen. Een kind kijkt hoe grote mensen dat doen. Een volwassene geeft ze een voorbeeld van hoe het leven geleefd kan worden. Een heel belangrijk onderwerp vind ik dit ( als juf). Het juiste voorbeeld geven is zo belangrijk. Maar hoe je dat effectief en gezond doet? Lees je in dit boekje! Dit is weer zo een boekje: praktisch, helder, kort en informatief. Wil je meer weten over de twaalf zintuigen. Dan is dit het eerste boekje wat ik aanraden zou. Leren over het de geestelijke wereld is razend interessant! Dit boek is pittig, maar daarnaast ook mind-blowing. Ik heb hem meerdere keren gelezen en het geeft bij heel veel peace of mind! Dit is een heel fijn boek voor ouders en leerkrachten in het peuter/ kleuter onderwijs. Dit boek gaat over de ontwikkeling van kinderen in de eerste zeven jaar vanuit het gezichtspunt van hun lichamelijke ontwikkeling gekoppeld aan psychologie. Je leert hoe bepaalde fysieke uitingen, gedrag kunnen vormen.

Pssssst. Ik ga er stiekem toch een 21e bij zetten. Mijn eigen antroposofische voorlees bundel.

Nu kopen

En er zijn ook nog een aantal boeken voor de creatievelingen onder ons, waar ik geen product link van heb, maar die ik ten zeerste aanraad. De link brengt je naar de site van de Boekerij, maar je kunt de boeken ook vinden via de site van Christofoor.
Vormtekenen / Peter Giesen
Seizoenenknutselboek / T. Berger
Bordtekenen / Paul van Meurs
Vilten met kinderen / C. Dohm
Transparanten doorlicht/ Juul van der Stok

Laat een reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt cookies om optimale ervaring te bieden. Mocht je daar een bezwaar tegen hebben klik dan op lees meer. Lees meer.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close