Wat gebeurt er in onze slaap ?

Wat gebeurt er precies in onze slaap? Waarom kan de ene persoon goed inslapen en een andere niet?
Welke rituelen kunnen we in werking zetten om onze slaap beter te vatten? Hoe werkt slaap bij kinderen?
Al deze vragen hebben jarenlang in mijn hoofd rondgedoold. In boeken en bij lezingen ontving ik kleine beetjes sofische informatie over dit onderwerp. Ik kwam mijn oude aantekeningen tegen en schreef deze blog over slapen en waken. Sleep well !

Heb je een antroposofisch spiekbriefje nodig om bepaalde begrippen weer even op een rij te hebben?
Check deze post!

Wat gebeurd er in de nacht:
In de nacht houden onze bewuste waarnemingen op. We hebben dan ook geen bewuste controle meer over ons lichaam. We ervaren geen gedachten meer, geen gevoelens, geen wilsimpulsen. Dit zijn allemaal vermogen van onze ziel. Zelfs ons bewustzijn als een individualiteit laten we in de nacht los.

Tijdens de slaap maken de ziel en de geest zich los van het lichaam. De ziel vormt de drager van ons innerlijk leven en zijn bewustzijnsmogelijkheden. De ziel is de verbinding tussen geest en lichaam. Middels de ziel kan de geestelijke kern zich uitdrukken en zich laten zien in deze wereld en in dit leven. Het is gekoppeld aan het astrale lichaam.

Bij de geest gaat het om onze unieke individualiteit, ons eigen ik. Het is dát deel van de mens dat blijft voortbestaan na de dood. De geest ontwikkelt zich gedurende meerdere levens. Wat achter blijft in bed is het levende lichaam: het fysieke lichaam inclusief alle levensprocessen/ het etherlichaam.

Dromen:
Onder normale omstandigheden kan iemand in een diepe slaap helemaal niets ervaren, behalve dromen. De ziel komt na de fase van diepe slaap weer in de buurt van het lichaam, maar zonder er al volledig in door te dringen. Ze verbindt zich wel al met het gebied van de levensprocessen, maar nog niet met het fysieke lichaam, waar ze op inwerken. De sfeer van levenskrachten is een wereld van beelden, die aan het lichaam werken. Met deze fantasievolle wereld maakt de ziel in de droom contact. Deze wereld van levenskrachten helpt ons bij het verwerken van de indrukken van de dag en schenkt ons dromen. Een wereld zonder aardse wetmatigheden, een wereld die uitstijgt boven de fysieke werkelijkheid, waar zelfs al beelden kunnen worden opgedaan van een naderende toekomst.

De geestelijke wereld:
Eenmaal los van het lichaam komt onze IK tijdens de slaap in de wereld terug waaruit hij ooit afkomstig was: de geestelijke wereld. Hij ontmoet daar andere geestelijke wezens: engelwezens, maar ook zielen van gestorvenen of van nog ongeborenen. Bovendien ontmoet hij iedere nacht het hoger wezen van zijn eigen
individualiteit. Het wezen dat alle idealen in zich draagt, die ooit (in dit of een volgend leven) tot uiting willen komen. Wij worden hier aan onze oorsprong en bestemming herinnerd. Ergens een nachtje over slapen is niet alleen een kwestie van uitgerust de juiste beslissing kunnen nemen, maar geeft ons de inspiratie die we alleen in onze slaap kunnen opdoen. Dit maakt ook begrijpelijk hoe belangrijk een gezonde slaap is.

Kinderen:
Een kind slaapt vaak met innige overgave aan een andere wereld. Ze stralen vrede en warmte uit. Onze harten smelten telkens weer als we een slapend snoetje zien. Wanneer er geen gezonde afwisseling is tussen slapen en waken, heeft dat verregaande gevolgen voor het lichaam en de ziel. Wanneer de nacht niet voldoende verkwikkend is, dan werpt dat een schaduw op de dag. En dat weten ouders met kinderen als geen ander. Het kan echt slopend zijn!

Wat helpt kinderen om in een goede slaap te komen?

Warmte
– Een lekker warmwaterzakje bij de voeten.
– Voeten inwrijven met koperzalf (voorgeschreven door de antroposofische
huisarts). Of warme lavendelolie op de kuiten, onderbenen en voeten.
– Masseren van hele lijfje of enkel onderbenen en voeten met lavendel- of Sint-Janskruidolie.
– Bed voorverwarmen met een kruikje, eventueel ook pyjama en slaapzak (zorg wel voor een toevoer van frisse lucht)

Orde:
– Is de kamer opgeruimd?
– Is de dag goed afgerond?
– Is het hoofd op orde? Zijn emoties en gedachtes verwerkt?

Begrenzing:
– Wees duidelijk over wat de bedoeling is van het bed ritueel.
– Zorg voor goede vaste gewoontes, maar wissel soms minimaal af, waardoor het geen sleur wordt.
– Inbakeren helpt de allerkleinsten.
– Goed instoppen helpt de oudere kinderen.
– Zorg voor hemeltje over wieg of ledikantje.

Rust:
– Je mag een kamer goed verduisteren.
– Is de buik genoeg gevuld en de blaas geleegd?
– Inwrijven van buik met kamilleolie, buikkompres met kamilleolie, buikwikkel met kamillethee-kompres ter ontspanning. Dit gaat krampjes tegen.
– Vorm mooie rituelen (voorlezen, neuriën, lierspel, nachtlied, gebed, goede-nachtspreuk e.d.)
– Leef innerlijke rust voor. Zorg dat je zelf ook kalm bent. Adem goed door, fluister, speel geen drukke spelletjes meer.

Er zijn ook een aantal vragen die aan jezelf kan stellen:
– Waren er misschien vandaag te veel prikkels, bestond er te veel onrust (televisie, computer, games)?
– Is er vandaag wel genoeg actieve beweging geweest?
– Ben je zelf als ouder eigenlijk echt aanwezig geweest voor je kind?
– Kun je zelf wel rustmomenten creëren en adem je zelf wel voldoende uit?

Rituelen voor volwassene voor het slapen gaan:

Om makkelijk in te slapen is het belangrijk om in de dertig tot zestig minuten voor
je naar bed gaat te kunnen ontspannen. Hier volgen enkele tips:

 1. Zorg voor een regelmatig waak/slaapritme, neem je voor op een min of meer vaste
  tijd te gaan slapen en op te staan. Zorg ervoor dat je het (half) uur voor het naar bed gaan geen overmatige prikkels krijgt: bij voorkeur geen televisie, computer, gamen, actualiteiten volgen, chatten,
  e-mail checken, moeilijke gesprekken voeren.
 2. Leg je telefoon weg. Op de gang bijvoorbeeld. Vindt je dit onprettig, zet het dan op vliegtuigstand. Aan de andere kant. Wat is onprettiger? Slecht slapen of je telefoon niet naast je?
 3. Drink een kopje kruidenthee, inslaapthee of warme melk met honing.
 4. Doe een terugblikoefening op de dag:
  Je kijkt terug op de dag zoals jij die hebt doorlopen, teruggaand in de tijd, globaal, niet te veel in
  detail. Alsof de film zich terugspoelt. Het is essentieel om niet te oordelen, dus niet te
  denken ‘Oh dit was goed’ of ‘Oh dit was fout’, maar proberen het te zien zoals het geweest is.
  Wanneer je te moe bent om de terugblikoefening te doen, doe hem dan eerder op de avond.
 5. Na de terugblikoefening kun je eventueel een spreuk, gebed of meditatieoefening
  zeggen in jezelf of hardop, al naar wat bij jou past.
 6. Leg een schriftje naast je bed om dromen, ideeën, ingevingen of inzichten op te schrijven wanneer die bij je opkomen bij het ontwaken. Ze zijn anders vaak zo weer vervlogen.
 7. Wanneer je ’s ochtends wakker bent geworden, probeer dan, even te voelen hoe je gestemd bent en wat je jezelf als kwaliteit toewenst om de wereld in te gaan vandaag. Kijk wel even of je dat kunt of wilt waarmaken. Bijvoorbeeld: onbevangenheid, of rust, loslaten, meer nee-zeggen, opgewektheid,
  of eerbied. ’s Avonds, in je terugblik kun je even kijken hoe dit gelukt is, zonder oordeel.
 8. Het helpt ook vaak om even je hoofd leeg te schrijven. Zorg ervoor dat je bijna niet nadenkt bij het schrijven en dat je de pen niet loslaat van het papier. Geef jezelf 2 minuten aan een stuk door te schrijven. Als je dit goed oefent, kun je steeds vaker stukjes van je onderbewustzijn tegenkomen.

Tips om frisser wakker te worden? Check deze tips eens!

1 gedachte over “Wat gebeurt er in onze slaap ?”

Laat een reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit:

Deze website gebruikt cookies om optimale ervaring te bieden. Mocht je daar een bezwaar tegen hebben klik dan op lees meer. Lees meer.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close