Sint Maarten

Daar rijdt door de avond een ridder te paard,

Zo wijd hangt zijn mantel, tot over zijn zwaard.

 ‘t Is ridder Sint Maarten op weg naar de stad,

Soldaat van de koning, met God in zijn hart.

2017-08-03 18.00.14

Het verhaal:
Elk jaar op 11 november wordt het feest van Sint Maarten gevierd. Martinus was  een jonge Romeinse officier aan het hoofd van zijn manschappen op weg was naar Amiens.

Hij, de edele ridder die bij de stadspoort een bedelaar tegenkwam, zijn rode mantel in tweeën scheurde en de helft aan de bedelaar gaf. Toen was Martinus nog geen christen, maar hij was wel van plan het te worden. Daarom wilde hij niets weigeren wat in naam van Christus gevraagd werd. Geld had hij niet en de Romeinse officieren mochten geen stuk van hun uitrusting weggeven, maar hij deed dit toch. Zo gaf hij gehoor aan het gebod van Christus om je naaste lief te hebben als jezelf, zonder het gebod van de keizer te overtreden. Diezelfde avond droomde Martinus dat Christus de halve mantel aan zijn engelen liet zien en sprak: ‘Martinus, die nog niet eens gedoopt is, heeft mij met zijn mantel omhuld.’

Dat Sint-Maarten niet zijn hele, maar alleen zijn halve mantel wegschonk, was dus geen plan om het keizerlijk gebod te omzeilen. Sint-Maarten handelde naar het bijbelwoord ‘heb je naaste lief zoals jezelf’. Hij zorgde voor zichzelf en voor de andere. Dit werk zo ook bij baby’s. Je kunt pas echt goed voor je kindjes zorgen, als je jezelf goed verzorgt. De omhulling die wij iemand schenken moet niet verstikkend zijn, maar de ander in zijn waarde laten en kracht geven om door te gaan.

Lichtfeest:
Sint Maarten is het eerste feest van advent. Het is ook het eerste feest dat in het teken staat van het licht, maar ook van elkaar zien en delen.  Op deze avond ontvangen we een klein beetje licht in de duisternis, die de aarde steeds langer omhult. De mens trekt nu naar binnen in de warme omhulling van zijn huis en ontsteekt er het vuur en de lichten. Het is een tijd om te kijken naar je eigen lichtpuntjes. Die al geweest zijn dit afgelopen jaar of die nog gaan komen in de adventtijd.

Bassischool tradities:
Bij ons op school worden traditiegetrouw knollen uitgehold waarin, in de avond, lichtjes komen te branden. De pompoen krijgt steeds meer ruimte, maar eigenlijk was het idee dat het een laatste vrucht van de oogst en dus uit de grond zou zijn. Bieten, knollen en wortels…

We gaan langs de deuren en zingen liedjes. Als dank krijgen we fruit of noten. Klas 4 gaat de lichtjes brengen aan de ouderen in een bejaardenhuis. Klas 4/5/6 zingen voor de ouders koorliederen, terwijl ze door een kop chocomel of soep hun handen laten warmen.

Middelbare school tradities:
De leerlingen van onze middelbare school hebben elk jaar een sponsorloop. Er wordt een doel uitgekozen en leerlingen rennen 1 uur lang om geld in te zamelen voor dit doel. Na de sponsorloop wordt er gezamenlijk gegeten en gedronken. Het eten en drinken wordt door ouders verzorgd. Heel gezellig en het thema delen komt zo in verschillende vormen tot uiting.

2018-05-30 20.09.42.jpg

Suggesties thuis:

-Coöperatieve spellen spelen

-Prentenboek “Sint Maarten en het beertje” voorlezen

-Complimenten dagen invoeren

-Samenwerken aan klussen

-Goede doelen steunen/ ontdekken

-Knollen uithollen

-Lampionnen maken

-Van glazen potten, kaarsenhouders maken

-Soep maken van late oogst-groenten

– Gesprekken over empathie

1 gedachte over “Sint Maarten”

Laat een reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt cookies om optimale ervaring te bieden. Mocht je daar een bezwaar tegen hebben klik dan op lees meer. Lees meer.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close