Het Michaelsfeest

Het Michaelsfeest. Het feest van aartsengel Michael, Joris en de draak, verhalen van moed, vuur en kometen, appels en graan. Waarom vieren wij dit feest en wat kunnen wij meenemen deze winter? Dat lees je hier!

Waarom vieren we dit feest?
Het Michaelsfeest is aan het begin van de herfst. De natuur groeit en neemt langzaam in pracht af, het verstilt en sterft af. Het wordt kil. De bomen worden kaal. De dorre bladeren dwarrelen neer. De vlinders en kevers zijn verdwenen. De hele natuur die in het voorjaar en in de zomer haar krachten aan ons meedeelde, schijnt te gaan sterven. De mens is nu aangewezen op zichzelf. Nu zal hij in zijn geest actief moeten worden. Nu heeft hij zielemoed nodig. Hij moet zijn bewustzijn niet laten opgaan in de natuur zoals in de hoogzomer, maar zelfbewust zijn. Dit zelfbewustzijn moet de mens in de herfst stellen tegenover de stervende natuur. Er is hier sprake van strijd en overwinning. Strijd tegenover hebzucht en zelfzucht, strijd tegen de dood van je eigen geest.

2015-08-06 17.50.06
 

Vuur:
Het feest van de nieuwe mens vol van vuur en enthousiasme. Een feest van ware mensenmoed. Je merkt dit ook aan de kinderen. Er heerst onrust, een strijdvaardigheid, een wil, een power. Het kan dus ook best onrustig worden in de klas. Het rustige begin, het aftasten is klaar, nu worden grenzen opgezocht. Tijdens het feest wordt ook vaak een vuur bedwongen. Op onze school maken we komeetjes van zandzakjes en crĆŖpe papier. Deze zwaaien we door een hoepel. Andere scholen springen door een hoepel met rood en gele linten. Ook wordt er vaak een draak gevangen genomen, om zo het vuur te kunnen temmen.

Ik ben niet bang voor de draak, wat ik richt dat is raak!

Moed:
Het feest van Michael is het feest van moed, van innerlijk wakker zijn. Alleen dan kun je werkelijk in staat zijn de gluipende macht van de draak te onderkennen Ć©n te overwinnen.
We moeten de moeilijke dingen niet uit de weg gaan, maar juist tegemoet treden, verslaan. Ook die draak is in onszelf. Deze draak weerhoudt de mens ervan een werkelijk geestelijk wezen te zijn. Hij wil de ziel van de mens verdoffen, de geest mechaniseren en het lichaam verdierlijken.

Het is mooi om in deze tijd verhalen aan de kinderen te vertellen die in het teken staan van moed, uitdagingen aan gaan, draken verhalen etc.

Kleuterklassen vieren het Oogstfeest:
In de peuter en kleuterklassen wordt tijdens de MichaĆ«lstijd meer aandacht gegeven aan het oogstfeest. 
De focus ligt op de appels en het graan. 
Klassen gaan appels plukken, appelmoes maken of bakken een lekkere appeltaart of appelflap.
In sommige klassen wordt graan met een vijzel gemalen tot meel. Van dit meel worden broodjes gebakken.
Ook zul je de zonnebloem op veel seizoenstafels terugvinden. Deze laatbloeier staat symbool voor de vroege herfsttijd. 

Basisscholen:
Op de basisscholen worden op 29 september vaak spelen gedaan waarbij moed, balans, evenwicht en doorzettingsvermogen aangesproken worden. Daarnaast zijn er verschillende scholen waar kommeetjes gemaakt worden. Dit zijn zakjes gevuld met zand, bedekt met een laagje zijdevloeipapier. Hieraan vast wordt een touwtje gemaakt, zodat je ermee kan slingeren en gooien. Deze kommeetjes worden door hoepels gegooid. Er zijn ook scholen waarin ouders een drakenpak aantrekken. Deze draak wordt door verzen, liedjes en rijmpjes getemd. 

Middelbare school:
Op de middelbare school staat de thema’s moed, evenwicht en doorzettingsvermogen ook centraal. Er worden reflectieopdrachten, verhalen of gedichten geschreven in dit thema. Tijdens mentor-uren wordt er gekeken naar de innerlijke draak en hoe deze getemd kan worden. In allerlei vakken kan het thema moed, draken en herfst een rol spelen en op 29 september wordt op enkele scholen ook een activiteit uitgezet die de moed moet ontwikkelen.
Denk aan: Mechanische stieren, teambuilding opdrachten, klim-activiteiten, parcours afleggen of kratje klimmen. 

Michaels-activiteiten voor thuis:
-Spelletjes met dingen gedekt of blind voelen. ( grabbeltonnen, voeldozen)
-Spelletjes met blinddoekjes of ogen dicht.
-Spelletjes met evenwicht.
-Spelletjes met klimmen en klauteren.
-Spelletjes met plotselinge schrikelementjes.
-Liedjes en versjes zingen waar suspensie inzit.
-Appeltjes of draakjes vilten.
-Vuur, appels en draken schilderen.
-Appeltjes of draken boetseren met bijenwas
-Drakenbrood bakken.
-Appeltjes plukken bij de boer
-Graan malen tot meel
-Appelmoes/ appelflappen of appeltaart maken
-Zonnebloemen plukken
-Vliegeren (de wind trotseren!!!)

Michaelsliedjes
-Als ik aan mijn werk wil gaan.
-O onoverwinbre sterke held.
-St. Michael, hoor ons aan.
-Vlammen laaien in de smidse.
-Bij de smid.
-In iedere kleine appel.
-Appeltjes val maar neer.
-Er staat een molentje langs de dijk.
-Zeg bakkertje wat doe je met dat meel?
-He ho span de wagen aan.

Ook leuk om te lezen:
Stef en Lotje vieren de jaarfeesten
Dit voorleesboek voor kleuters is een feest van herkenning gevuld met herkenbare beelden die passend zijn bij elk jaarfeest. Het is een verrijking voor de boekenkast, want in het boek vind je ook liedjes, spreuken en recepten.
€18,99 Hardcover

1 gedachte over “Het Michaelsfeest”

Laat een reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt cookies om optimale ervaring te bieden. Mocht je daar een bezwaar tegen hebben klik dan op lees meer. Lees meer.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close