Sensory play


Ik hoop jullie met deze blog te inspireren om thuis lekker te gaan kliederen. Sensory play is namelijk uiterst geschikt voor uren lang speelplezier.
Het is namelijk leerzaam ( je kunt het goed koppelen aan taal, rekenen en begrijpend lezen). Het is gezond ( je stimuleert de tast, reuk en smaak zin. Je ontwikkelt fijne motoriek. Je activeert beide hersenhelften en je ontwikkelt creativiteit en het probleem oplossend vermogen.) Daarnaast is het ook gezellig en leuk!

Wat heb je nodig:

  1. Een bak: De bak mag in alle maten gekozen worden. Het kan van hout, karton of plastic zijn. Let op: in karton niets vloeibaars doen hihi. Je kunt ook van hout een klieder keuken bouwen en oude pannen gebruiken.
  2. Friemel materiaal: Dit is het spul wat in de bak gaat. Bij kleine kindjes is het slim om dit eetbaar te houden. Haver, kokosrasp, water met fruit etc. Voor de rest kan alles wat lekker aanvoelt gebruikt worden voor oudere kinderen. Zand, maĆÆs, steentjes, modder, droge bonen, schuim of rijst etc.
    Waterbeads is ook een leuk materiaal.
  3. Materiaaltjes: Nadat de bak gevuld is, vul je het aan met fijn motorisch materiaal. Denk hierbij aan kleine bakjes, lepels in allerlei maten, grijpertjes en knijpertjes of gewoon de helft van je keukenla! Ook kun je themaā€™s koppelen aan je bak. Maak een oerwoud en zet diertjes erbij. Maak een bouwplaats en gebruik blokken of autoā€™s ter versiering. En bij een lente thema gebruik bolletjes en bloemetjes. Op Pinterest en Instagram vind je veel inspiratie onder de hashtag #sensoryplay.
  4. Opruim materiaal: Let op! Het wordt een rommeltje! Dus laat het los en laat ze kliederen. Het kan altijd weer opgeruimd worden. Betrek daar ook de kinderen bij. Je kunt altijd een zeil gebruiken. Ook zijn handdoeken stand-by wel handig. Bij mooi weer, ga je naar buiten. Maar ook binnen kun je sensory play goed schoonmaken hoor!

Ideeƫn:

Water:

1: Dieren wassen: Eventueel met of zonder schuim of zeep. Leg er afwasborstels bij of sponsjes. En spetter spat! Je kunt ze ook allerlei ander materiaal laten wassen. Het maakt vaak niet uit wat, ze genieten hoe dan ook!

2: Pak en grijp spelletjes: Voor de kleintjes stukjes fruit erin leggen en deze laten pakken en eten is al een feest. Worden ze ouder span wat elastiekjes om de bak waardoor het grijpen lastiger wordt. Een stapje moeilijker is grijpen met lepels en tangetjes. Ook met de mond spulletjes pakken is een leuke variant.

3: Thema spel: Met materiaal in een thema en eventueel een kleurstof of zelfs gelatine, kun je spel spelen, en zelfs rekenen op een geweldig leuke manier. Bouw een haven, een carwash, een oceaan, een noordpool ( ijsklontjes erbij!) of maak een afwaskeuken. Kids will love it!

Zand:

1: De normale zandbak: Bij iedereen wel bekend. Een schepje, een emmer en wat bakjes er voila! Maar maak het nu echt leuk door materiaal erin te doen van de keuken. Ze zullen de hele middag ā€œkokenā€ en rekenen ( tellen en meten) en taal ( recepten schrijven of lezen) worden hiermee gestimuleerd.

2: Zoekspelletjes: De kinderen gaan schatgraven! Verstop in de bak kleine steentjes, boontjes, of andere klein materiaal en laat ze zoeken! Ook weer goed te koppelen aan rekenen!

3: Modderkeuken: Naast zand neem je ook potgrond, water en eventueel ander natuurlijk materiaal. Heksensoep maken of ā€œbakkenā€ wordt zo een groot feest!

4: Thema’s : Ook hier kun je weer los gaan met je creativiteit. Verdeel een bak in meerdere segmenten en stop meerdere materialen in 1 bak. Leg er materieel bij dat in dat thema past en laat ze uren spelen. Themaā€™s als jungle ( zand, modder, mais en water in 1 bak) of candyland ( gekleurde rijst, knikkers, witte boontjes, rozijntjes) zijn vaak een groot succes. Wees creatief en weet je het even niet: PINTERESSSST!

Waar kan ik ideeƫn vinden?

Pinterest: Zoek met de volgende keywords: smallworldplay, sensory play, sensoryplayideas, sensorybin, watertable.

Instagram: @sensory_playtime_, @littleoneslearn, @spelen.met.rijst, @grennn

Ik hoop dat ik jullie enthousiast heb gemaakt voor dit geweldige spel!

Sterkte en succes allemaal!

Liefs devrijejuf

Laat een reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt cookies om optimale ervaring te bieden. Mocht je daar een bezwaar tegen hebben klik dan op lees meer. Lees meer.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close