De evenwichtszin, hoe komen we weer in balans deze zomer?

Zodra de zomer(vakantie) arriveert merken veel mensen een grote vermoeidheid op.
We zijn vaak weer in onze valkuiltjes gelopen en voelen ons uit balans.
De zomer voelt dan als de perfecte tijd om weer in evenwicht te komen.

Kinderen:
Kinderen ontwikkelen al jong hun evenwichtszin, alleen op een net wat andere manier.
Niet alleen leert het kind zijn balans vinden in geestelijke zin, maar ook letterlijke zin: het fysiek balanceren. Evenwicht is nodig om te onderscheiden of we staan of liggen. Het helpt ons het verschil te beleven tussen boven-onder, links-rechts en voor-achter. Het helpt waar te nemen hoe we onszelf in evenwicht houden. Ook psychisch. Als de onderste ledematen in harmonie zijn met de bovenste, helpt dit het afwegen, oordelen, het zoeken naar balans en de rechtvaardigheid. 

Hoe kunnen we evenwichtszin ontwikkelen?
Om de evenwichtszin te kunnen ontwikkelen is een rustige omgeving belangrijk. Volwassenen die rustig zijn, in controle zijn en een stabiele energie overbrengen zijn een goed voorbeeld voor het kind. Deze energie kunnen kinderen heel goed aanvoelen. Als deze in balans is, dan kan het kind hieraan laven.
Daarnaast kun je ook evenwicht brengen in het dagritme. Rituelen, zang en verhalen kunnen dit ondersteunen. De zomer is hier het perfecte moment voor! Zoek naar de juiste balans van inspanning en ontspanning.

Motorisch gezien zijn we vanaf de baby-tijd al bezig met evenwichtszin. Denk aan het wiegen in de armen, of het leren zitten/ kruipen/ lopen. Zorg er dus voornamelijk voor dat je kindje de gelegenheid krijgt om veel te bewegen. De ontwikkeling van de evenwichtszin loopt immers gelijk op met de ontwikkeling van de motoriek. Lekker ieder op zijn eigen tempo…

Welke spelletjes kunnen we deze zomer spelen?
Buiten kunnen kinderen over een balk of een boomstam lopen, hinkelen, glijden, schommelen, klimmen, wippen of lopen met een kruiwagen. Binnen veel torens bouwen van blokken, of een bouwwerk maken van verschillende materialen. Ook samen koken en ingrediënten afwegen bevordert de evenwichtszin. Het is daarnaast ook belangrijk om vertrouwen te wekken, bijvoorbeeld creatief gebied. Het is fijn om succeservaringen op te doen, in de breedste zin van het woord.

En wat kunnen wij als volwassene doen om in balans te komen?
Rusten, rusten en rusten. En dat kan op veel manieren… Wandelen, koken, lezen, zingen, liggen of mediteren. Zoek iets wat je kalmeert, maar tegelijkertijd ook energie geeft.
En schrijf het uit je hoofd. Niet typen, schrijven…
Of het nu een lijstje per dag is, of een heel whiteboard vol met woorden.
Zorg ervoor dat je bovenkamertje even leeg is, zodat je de balans weer kan opmaken.
Denk je ook aan gezond eten? Waarschijnlijk hebben we ons allemaal een beetje laten gaan de laatste maanden. Nu is het weer de tijd om zomers gezond de happen.
Heerlijke salades en fruit mmmmmmmm.

En een laatste tip: Maak je zelf schoon van de negatieve energie.
Dit is ook een hele belangrijke voor HSP’s en nieuwetijdskinderen, omdat zij veel energie oppikken uit de omgeving en van andere mensen. Dit kan een oorzaak zijn van vele uiteenlopende klachten. Je kan er behoorlijk van uit balans raken.

Tip: Hoe maak je jezelf schoon?

  • Door het gebruik van kristallen, aura-soma spray, salie of wierook.
  • Door te aarden, in de natuur te zijn, met dieren om te gaan.
  • Door te douchen of een bad te nemen.
  • Door een meditatie/ visualisatie oefening te doen om je energie te reinigen

Het is allemaal niet zo heel ingewikkeld, maar wel reuze belangrijk!
Zie het gewoon zo:
Het leven is net als een fiets, je moet in beweging komen om in balans te zijn.

Een fijne zomer allemaal!


Laat een reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt cookies om optimale ervaring te bieden. Mocht je daar een bezwaar tegen hebben klik dan op lees meer. Lees meer.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close