Activiteiten met tieners

Het is best een zoektocht om met kinderen vanaf een jaar of 9 fijne activiteiten te doen, die ook nog passen bij de sofische visie. Voorheen kon je uit een ruim aanbod van speelgoed en activiteiten kiezen, maar zodra de ik-inslag in klas 3/4 is geweest is de kans groot dat je kind heel veel dingen niet meer leuk vindt. Daarbij willen we ook graag ons richten op creativiteit, natuur, menswording en zelfontdekking.

Ik werk nu een aantal jaren in het voortgezet onderwijs en heb daardoor behoorlijk wat ideeĆ«n bij elkaar gesprokkeld die ik graag met jullie deel. So let’s go!

Creatief:
Je kunt uitgaan van de logische route en denken aan schilderen en tekenen, maar heb je ook gedacht aan de volgende creatieve uitingen?
*Pastelkrijt!! Ik was al tiener dol op dit spul. Je kunt er heerlijk mee tekenen, omdat het veel ruimte biedt om te corrigeren.

*Aquarelpotloden met een navulbare kwast: Nadat je hebt getekend kun je vlakken, maar ook details met waterkwasten verfijnen. Zo kun je meer kleuren en diepte toevoegen aan het werk. Tieners willen die dimensie toevoegen aan hun werk en dit is heerlijk materiaal!

*Wolvilten/ natvilten: Op dit moment is het best populair onder de tieners om te wolprikken of natvilten.
Kijk eens op de site van Iliasofia voor leuke wolpakketjes!

*Graffiti: Je kunt op een hele verantwoorde manier op verschillende plekken in Nederland aan de slag met graffiti. Leerlingen gaan hier altijd heel goed op, dus de kids thuis vast ook!

*Houtbewerking: Vooral jongens, maar ook sommige meiden vinden het heerlijk om aan de slag te gaan met hout. Keep it simple. Zoek tijdens een wandeling een mooie stok, laat ze deze met een met glad schaven en creƫer een punt. Koop wat marshmallows, maak samen een vuur en je tiener heeft meteen het nut van iets ingezien, want het kan iets lekkers eten doordat ze iets gemaakt hebben. Extra win: Je bent even heerlijk in de natuur geweest. Ook leuk: Een houtsnijdmes aanschaffen met de naam erin gegraveerd.

Bulletjournaling: Bulletjournaling is een creatieve manier waarbij een leeg notitieboek wordt gebruikt om taken, gebeurtenissen, en gedachten te organiseren. Het combineert elementen van een dagboek, agenda, en to-do lijst, en kan volledig worden aangepast aan persoonlijke behoeften, omdat je aan de slag gaat met kleur, lijnen, stickers, tekeningen en washi tape. Deze methode helpt bij het bijhouden van doelen, het plannen van dagelijkse taken, en het bevorderen van creativiteit, maar is vooral erg leuk!

Robotica: Bouw en programmeer kleine robots of elektronische projecten met een Arduino-kit.

Natuur:

*Bushcrafting: Om aan te sluiten bij bovenstaande. Houdt je van de natuur begin al jong met je kinderen het bos in te gaan. Bushcrafting is het beheersen van vaardigheden en technieken om te overleven en comfortabel te leven in de natuur. Het omvat onder andere het maken van schuilplaatsen, het aansteken van vuur, voedsel verzamelen en bereiden, en het herkennen van nuttige planten. Bushcrafting benadrukt zelfredzaamheid en een diepere connectie met de natuur, maar is voornamelijk erg gezellig!

*Moestuinen: Maak samen een moestuin, maar geef je kind de leiding als het gaat om WAT in het tuintje komt. Volg leuke accounts, zoals die van de moestuinman voor tips en trucs om de moestuin prachtig in vorm te krijgen.

*Wildboeketten samenstellen: Tijdens een fijne wandeling kunnen, mits dit mag, bloemen geplukt worden voor een mooi boeket. Je kunt ook naar pluktuinen gaan en een middagje heerlijk genieten tussen de bloemen en thuis komen met een bosje bloemen voor op tafel.

*Heb jij een kind die wandelingen maken wel gaaf vindt als er een extra element aan toegevoegd kan worden. Start met geocaching!

*Mudrun: Schrijf je in een voor een obstakel of mudrun. Samen door de modder over allerlei obstakels heen, maar vooral lachen.

Sociaal:

*Terrassen en shoppen: Hoe ouder de kinderen worden hoe fijner ze dit door activiteiten vinden. Ja tuurlijk, er is een groot deel van de kids die hier niet blij van wordt, zoals met veel dingen. Maar echt een momentje inplannen om rustig rond te slenteren, een ijsje te eten en of een broodje werkt heel goed. Plan bewust elke maand 1 moment in, zet wat grenzen neer als het gaat om aankopen en HUP ga gezellig de stad in.

*Doe die gekke activiteit: Er is altijd wel iets van een tiener wil proberen. Lasergamen, abseilen, golf, airsoften etc. Doe eens gek! Ga eens mee! Wie weet heb je het enorm naar je zin gehad!

*Muziek maken. Het kan heel eenvoudig, zonder dat je een instrument echt kunt bespelen. Kun je dit wel! Ga heerlijk jammen samen. Buiten, met een drankje erbij. Heerlijk.
Anders is een handpan of een Cajon een heel makkelijk instrument om mee te jammen.

*Escaperooms: Even samen een puzzel van een uur oplossen kan heel veel zaken naar boven halen, maar ook enorm veel plezier geven. Is jouw kind dol op spelletjes, ga zo nu en dan een escaperoom in of haal een escaperoom bordspel in huis!

*Urban Exploration: Verken verlaten gebouwen of historische plekken (op een veilige en legale manier). Ga samen op avontuur en maak ondertussen mooie foto’s voor social media. (helaas kunnen ze dit waarderen hahahaha)

Heb jij nog ideeƫn?! Laat ze achter in de reacties!

Laat een reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt cookies om optimale ervaring te bieden. Mocht je daar een bezwaar tegen hebben klik dan op lees meer. Lees meer.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close