Pinksteren

Pinksteren is voor veel mensen een gewone vrije dag, maar wat vieren we eigenlijk? Weten we dat eigenlijk nog wel? Op vrijscholen wordt Pinksteren uitbundig gevierd.
Witte kleding, dansjes en veel plezier. In dit artikel vertel ik jullie iets meer over dit jaarfeest!

Het “vieren” van Pinksteren is anders dan Kerstmis en Pasen. Het heeft geen commercie en grootse gebaren. Pinksteren creĂ«ren we zelf.
Wij moeten als mens creatief worden. De bloemen, die tijdens het Pinksterfeest gedragen worden, zijn dan ook door ons zélf gemaakt, van papier. Pas op het feest van Sint Jan dragen we de bloemen uit de natuur, ten teken dat de zomer er is

Wat vieren wij:
Met Pinksteren vieren we dat Gods Geest voor iedereen beschikbaar is. Het Pinksterfeest staat symbool om van het aardse naar het geestelijke te gaan. We bevrijden ons van materialisme en streven naar bewustzijn in vrijheid. Het is een vernieuwing. In de natuur en de mens zien wij openbaring, zoals Christus dat toen ook bracht. Het woord ‘Pinksteren’ is afgeleid van een woord voor ‘vijftig’. De Joden vieren Pinksteren op de vijftigste dag na Pesach ( Pasen). Op deze dag werden de eerste tarwekorrels die net geoogst waren, feestelijk binnengehaald in Jeruzalem. En daarom wordt het ook vaak als een soort oogstfeest gevierd.

Het feest op de Vrije School: 
Bij het vrijeschoolse Pinksterfeest zijn een aantal kenmerkende tradities te zien. Bogen met crĂȘpe papier bloemen, een bruid en bruidegom, en een meiboom/pinksterpaal. In de top is een wiel bevestigd, waaraan linten gemaakt zijn. De paal staat symbool voor de boom die het middelpunt van de wereld is. De verbinding met hemel en aarde. Rond deze paal worden door de klassen 1 tot en met 6 pinksterdansen uitgevoerd. Op sommige scholen zie je een opbouw in deze dansen. ( moeilijkheidsgraad)
Klas 1: Danst rondjes om de boom.
Klas 2: Twee kringen dansen om de boom in tegengestelde richting.
Klas 3: Een vierkant wordt gemaakt en twee zijden tegenover elkaar steken steeds over. Zo ontmoeten de kinderen elkaar bij het oversteken.
Klas 4: De kinderen staan in een kring. Om en om ( het liefst jongen/ meisje). De meisjes blijven staan en de jongens zigzaggen om de meisjes heen. Ze draaien in en uit. Hierna kan de andere groep zigzaggen terwijl de jongens blijven staan.
Klas 5: Hetzelfde principe van klas 4 alleen beide groepen zigzaggen langs elkaar op hetzelfde moment.
Klas 6: Of ze doen alle dansjes van klas 1 tot en met 5 achter elkaar, of verzinnen een geheel eigen dans.

Op sommige scholen staat er een duif op de top of worden witte duiven vrijgelaten. De duif is bijzonder, omdat het geen roofvogel is en zich laat temmen. Deze vogel werd daarom al vroeg een symbool voor vrede. Direct na Jezus’ doop landde er een duif op zijn hoofd. Tegelijk kwam de Heilige Geest in hem. Een Jood in die tijd begreep daardoor: Jezus is nu een echte profeet geworden. 
Bij ons op school wordt na het optreden in de klas een slagroomsoes, in de vorm van een duif gegeten, met heerlijke aardbeitjes erbij.

De kleuters:
De kleuters lopen in een processie onder de versierde bogen heen. Soms komen ze zelfs kijken naar de pinksterdansen van de grotere klassen. Kleuters spelen het spel van de bruid en de bruidegom en krijgen een bruidssuiker. De bruid en bruidegom worden gebruikt als beeld van de aarde die zich als bruid, tooit opdat het leven zich voortzet. Het is een symbool van nieuwe groei- en bloeikracht in de natuur.
Ze zingen het volgende liedje:

Ziet hier komt de fiere Pinksterblom
en ik zou hem zo graag eens wezen.
Met die mooie kransen in het haar
en met die rinkelende bellen.
Recht is recht, krom is krom,
belief je wat te geven voor de fiere Pinksterblom,
want de fiere Pinksterblom moet voort.’

Thuis tips:
Thuis kun je Pinksteren vieren door liedjes te zingen en spreuken te reciteren.
Wij gaan veel vers voorjaarsfruit eten zoals aardbeien en frambozen, met slagroom mmmmmmmmm.
Ook kunnen jullie thuis witte kleding dragen en een wandeling maken.
Of knutselen? Witte duifjes of papieren bloemen maken is een altijd fijne Pinkster activiteit.

Ook leuk om aan te schaffen.
Stef en Lotje vieren de jaarfeesten.
Een antroposofisch voorleesboek voor kleuters
op de vrijeschool.

18,99 excl. verzendkosten

Laat een reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt cookies om optimale ervaring te bieden. Mocht je daar een bezwaar tegen hebben klik dan op lees meer. Lees meer.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close