Zo werd vegetarisch eten makkelijker voor ons.

Wij (vriendlief et moi) zijn al 4 jaar vegetarisch en dat ging zeker niet zonder slag of stoot. We merken vaak in gesprekken met anderen dat de stap van 1 à 2 keer per week vegetarisch eten, naar meerdere dagen best nog een dingetje kan zijn.

Hieronder wil ik ons proces delen, misschien kan het helpen!

Wij keken een documentaire:
Als eerste hebben wij een documentaire/ lectuur gekeken van Gary Yourofsky. Deze man vertelt in zijn eigen woorden hoe belangrijk het is om vegan/vegetarisch te leven. De docu duurt een uur, maar is elke minuut waard. Let wel op, het is vrij heftig, maar na dit uur wil je echt geen enkel stuk vlees meer eten. In ieder geval niet die dag of die week. (hahaha)Wij hebben veel getest:

Na deze docu zijn we op zoektocht gegaan. Wij hebben alle vleesvervangers die er zijn een tijdje lang uitgeprobeerd. Ja, wij weten dat deze alternatieven niet altijd gezond zijn. We eten ze dan ook meestal maar 1 a 2 keer per week.

“Is dat niet duurder, zo een vervanger?”
Nee, dat valt reuze mee. Wij kopen voornamelijk de vervangers in de aanbieding en je koopt daarbij natuurlijk ook minder vlees, dat bespaart best wat centjes. Zo ontdek je meteen welke vervangers lekker zijn en welke absoluut niet. Begin vooral met de vervangers van het vlees dat je het meeste gaat missen en verwacht vooral niet dat de smaak hetzelfde zal zijn. Zie het als een variatie van hetgeen wat je kent, maar dan anders gekruid. Zo hebben wij voor al onze favorieten een replacement gevonden: Saté (Mora), knakworstjes (Unox), shoarma (Vivera), gehaktbal (Vegetarische slager), schnitzel (Valess) en filet americain (Smaeck). Ook kunnen kruiden enorm helpen. Vegetarisch gehakt is vrij smaakloos, maar met een zakje tacokruiden kun je zo taco’s, wraps en pizza’s maken.
Ook tofu, paneer en soja kun je met een beetje oefening lekker kruiden en in veel receptjes gebruiken.

“Maar ik vind dat hypocriet, als je vegetariër wil zijn, dan zijn vervangers ook uit den boze.”
Nou ik vind van niet! Waarom zou je zo streng voor jezelf willen zijn? Als je iets wil volhouden, moet er ruimte voor error zijn. Plus elk stuk vlees wat niet gekocht en gegeten wordt, is meegenomen, toch?

“Maar dan krijg je toch te veel zout en soja binnen?”
Wel als je meerdere keren per dag vervangers of sojaproducten eet. Wij proberen hier een balans in te vinden, niet elke dag een vervanger te pakken. Ook zijn er bijvoorbeeld wortel/ pompoen burgers of pastinaak/boerenkool burgers. Groente en bonen (ook goed te kruiden) zijn ook prima in veel gerechten!

Wij hebben inspiratie moeten zoeken:
Het laatste stapje in ons proces was genoeg inspiratie vinden. Hoe weet je nu wat je elke dag kan koken?
Eigenlijk was dit helemaal niet moeilijk, want we hebben gemerkt dat we veel meer variatie in ons eten hebben gekregen door een aantal dingen.
– Als je de basis in huis hebt, kun je eindeloos variëren met smaken en kruiden. Denk aan pasta’s en sauzen, rijst, linzen, kruiden, kokosmelk, jackfruit en kikkererwten.
– Ook hebben wij twee keer in de maand een box met groenten en biologische producten die samen met 3 recepten aan huis worden gebracht. (Ekomenu) Deze recepten zijn altijd heerlijk en inspireren ons en je krijgt genoeg producten om soms 4 of 5 gerechten te maken. In de weken dat wij een doos krijgen van Ekomenu hoeven wij nog maar voor 70 euro boodschappen te doen voor voornamelijk ontbijt en lunch essentials.
– Een goed vegetarisch en vooral simpel kookboek heeft ons geholpen. Een paar basisgerechten met groentes zorgen voor genoeg afwisseling in de maand. En na een tijdje heb je door welke kruiden en groentes goed samenwerken en kun je zelf experimenteren.

Wat als je bepaalde dingen niet lekker vindt? Wij vonden linzen, paksoi en kikkererwten echt vies in het begin. Wij begonnen dus met hele kleine beetjes. Zo klein of min mogelijk. Kikkererwten sneed ik in vieren en paksoi tot mini blokjes. Daardoor konden we langzaam wennen aan de smaak en textuur!


Wij hebben onderzocht wat gezond was voor ons:
Sinds wij vegetarisch zijn, hebben wij ook veel meer leren eten en weten we hoe we ons eten ook gezond kunnen houden (denk aan eiwitten, ijzer en B12). Gedroogde rode linzen bijvoorbeeld, kun je bij rijst en pastagerechten makkelijk toevoegen en het is ontzettend gezond. Witte en zware boontjes kunnen door veel rode saus gerechten. Kikkererwten zijn prima te eten, vooral als je ze in kwartjes snijdt. Dat geldt trouwens voor meerdere groentes die je misschien niet lekker vindt. Als je ze klein genoeg snijdt en door een sausje doet, dan eet je ze veel makkelijker. En voor diegene die paddenstoelen lekker vinden is de keuze reuze.
Voor eiwitten zijn yoghurt, kaas, ei, soja , wanneer, en tofu een mooie go to. Maar ook spinazie, broccoli en erwten.

Wij hebben onze eigen grenzen vastgesteld:
En als laatste gun je zelf mildheid. Begin met 80 procent correct handelen en maak voor 20 procent ruimte om kleine “foutjes” te accepteren. Als je hier comfortabel mee bent, dan kun je naar 90/10 streven. Wij eten nu grotendeels diervriendelijk, maar als een restaurant alleen paddenstoelen en geitenkaas op het menu heeft, pakken wij ook wel eens vis. Het voelt niet helemaal lekker, maar het zorgt er wel voor dat het hele proces goed vol te houden is.

Dit waren onze tips 🙂
Zijn er vragen? Neem gerust contact met mij op!
Laat een reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt cookies om optimale ervaring te bieden. Mocht je daar een bezwaar tegen hebben klik dan op lees meer. Lees meer.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close