Het belang van het voelen van verdriet en woede

Terwijl ik dit verhaal schrijf voel ik een enorme boosheid in mij borrelen. Ik ben een positief en vrolijk mens, maar woede ervaar ik ook vaak. Wie niet?!
Ik probeer deze woede steeds vaker ruimte te geven, want ik merk als ik het wegstop het voor fysieke problemen zorgt. (buikpijn, spanning, kaakpijn, hoofdpijn, een algemeen verdrietig gevoel en demotivatie)
Maar hoe geef je woede en verdriet nu ruimte? Ik heb een aantal manieren gevonden die ik graag met je deel!

In de antroposofie wordt de mens beschouwd als een complex wezen, waarbij lichaam, ziel en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Emoties spelen een cruciale rol in dit samenspel, en hoewel positieve emoties zoals liefde en vreugde vaak worden benadrukt, is het net zo belangrijk om ook ruimte te geven aan woede en verdriet. Deze schijnbaar negatieve emoties kunnen diepgaande helende krachten in zich dragen, mits we ze op een gezonde en bewuste manier doorleven.

Woede en verdriet als wegwijzers:

Woede en verdriet zijn geen toevallige gevoelens, maar eerder wegwijzers die ons iets proberen te vertellen. Ze kunnen dienen als signalen van onvervulde behoeften, conflicten, of als reacties op onrecht en verlies. Door deze emoties te onderdrukken of negeren, kunnen we onszelf beroven van waardevolle inzichten in ons innerlijke leven. Als je woede ervaart dan zijn je grenzen voorbij gegaan, voel je je niet gehoord, op je plaats gezet of incompetent. Verdriet ontstaat bij verlies, onrecht, eenzaamheid en teleurstelling. Neem wel in achting, emoties ontstaan door gedachtes die wij hebben over een situatie, niet de situatie zelf…. (Lees die zin nog maar eens een keer hihi)

De helende kracht van woede:

Woede is een emotie die vaak wordt geassocieerd met agressie en destructie, maar in de antroposofie wordt benadrukt dat woede ook een bron van transformatie kan zijn. Woede kan ons aansporen om op te komen voor onze waarden en grenzen, en kan de motor zijn achter verandering en groei. Wanneer woede op een gezonde manier wordt gevoeld en geuit, kan het leiden tot zelfbewustzijn en de bereidheid om de wereld om ons heen actief te verbeteren.

Hoe kun je woede gezond doorleven?

  1. Erkenning en acceptatie: Het begint met het erkennen en accepteren van je woede. Oordeel niet over jezelf vanwege deze emotie; zie het als een natuurlijke reactie op bepaalde omstandigheden.
  2. Zelfreflectie: Onderzoek de oorzaken van je woede. Welke behoeften worden niet vervuld? Wat ligt er ten grondslag aan deze emotie? Zelfreflectie helpt je de diepere betekenis ervan te begrijpen.
  3. Gezonde uitlaatkleppen: Zoek constructieve manieren om je woede te uiten. Dit kan variëren van praten met een vertrouwenspersoon tot het uiten via kunst, sport, of meditatie.
  4. Schrijf het van je af. Pak een pen en papier, zet een timer op 5 minuten en schrijf alles uit je hoofd. ( Ja ook alle nare en vieze scheldwoorden die erbij horen). Bewaar het papier om het later terug te lezen (en vaak te lachen) of scheur/ verbrand je woordenkots.

De helende kracht van verdriet

Verdriet is een emotie die vaak wordt vermeden, omdat het als pijnlijk wordt ervaren. Toch heeft verdriet een essentiële helende rol. Het biedt ons de mogelijkheid om te rouwen en los te laten, en het opent de weg naar genezing en verandering.

Hoe kun je verdriet gezond doorleven?

  1. Toestaan van verdriet: Sta jezelf toe om verdriet te voelen en te omarmen. Het is een natuurlijke reactie op verlies en teleurstelling. Ga op zoek naar muziek of beelden die je verdriet triggeren en zet de poorten open. Voel elke traan en omarm je verdriet.
  2. Zorg voor jezelf: Verwen jezelf met zorg en compassie. Geef jezelf toestemming om te rusten, te huilen en tijd te nemen om te herstellen. Ga even in bed liggen, schrijf je emoties op, vraag een omhelzing, eet dat stukje chocolade en geef jezelf een portie zelfliefde.
  3. Delen en verbinden: Praten met vrienden, familie of therapeuten kan helpen bij het verwerken van verdriet. Het delen van emoties kan leiden tot een diepere verbinding.
  4. Breathwork: Je hoort misschien wel vaker dat er ademcoaches zijn die breathwork-sessies geven. Ik had never nooit niet gedacht dat ademwerk zoveel impact zou hebben. Ik heb al meerdere malen een breathwork-sessie gedaan en het geeft zoveel inzichten en ruimte. Heb je getwijfeld om een keer ademwerk te doen, just do it! Echt… het is een cadeau aan jezelf.

Ik hoop dat je door dit artikel inzien dat emoties niet altijd negatief zijn. Emoties zijn geen obstakels, maar kansen voor groei en genezing, en het omarmen van deze emoties opent de weg naar nieuwe mogelijkheden. Dusssss ik ga nu even een papiertje pakken en de boosheid uit mijn hoofd schrijven.
Wat ga jij doen?

Laat een reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt cookies om optimale ervaring te bieden. Mocht je daar een bezwaar tegen hebben klik dan op lees meer. Lees meer.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close