Ritme, regelmaat en rituelen.

Je hebt vast wel eens vaker gehoord van de geliefde “erretjes”: rust, ritme, regelmaat en rituelen.
In de vroegere dagen ook wel, rust, reinheid en regelmaat genoemd. Het zijn belangrijke begrippen om bij opvoeding of bij het klassenmanagement in gedachte te houden. Maar hoe zorg je hier nu voor?Hoe krijg je dit in de vorm?Dit is hoe ik er tegen aan kijk:

– Denk er eens echt goed over na. Wat past bij ons, hoe willen wij het doen?

Kijk naar jouw situatie en naar die van jou alleen. Even niet vergelijken met een anderen. Welke personen zijn betrokken, wat zijn belangrijke karaktereigenschappen en energieen. En noteer dan eens op papier, wat bij jouw situatie past en hoe je het graag wenst.
– Schrijf het voor jezelf uit.
Noteer jouw dagritme en dan voornamelijk de vaste elementen: ochtend en avond, voeding, persoonlijke verzorging etc. Zet activiteiten en tijden erbij. Wees uitgebreid, zodat je het daarna nog eens kan opschrijven maar dan heel concreet of stapsgewijs.
– Maak het eventueel beeldend.
Het kan helpen om een mindmap of plaatjes te tekenen. Vooral voor kinderen.
– Wees consequent in het uitvoeren. “Zo doen wij dat hier.”
Bespreek met iedereen die betrokken is het plan. Zo gaan wij het vanaf nu doen. Kijk of de andere nog tips of tops hebben die je kunt toepassen en vanaf dat moment ben je de eerste weken heel strict in het volgen van jullie plannetje. Als het plan eenmaal in de gewoonte zit, dan kun je een beetje meer ruimte maken voor mini variaties. Bij kleine kinderen kun je kiezen of je het bespreekbaar maakt ( vanaf 2,5 jaar) of dat jij en je partner het voorleven.

Ritme, regelmaat en rituelen:

Ritme:
Kinderen hebben een sterke behoefte aan voorspelbaarheid. Ritme is de basis om voorspelbaarheid te creëren. Een ritme is terugkerend iets, dat zich steeds in dezelfde vorm toont. Je vindt ritme in de kalender, in de seizoenen, maar ook in het dagelijkse leven.
Door goed te kijken naar de doordeweekse dagen en de weekenddagen, ontdek je vast een aantal ritmes, die steeds terugkeren.

Regelmaat:
Als een ritme steevast terugkomt, dan spreken we over regelmaat. En dit is een hele belangrijke. Als je ritmes hebt, maar die blijven enigszins wisselen, dan verlies je ook de voorspelbaarheid. Regelmaat is dus cruciaal. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de ochtend en avond altijd hetzelfde ritme hebben.
Bijvoorbeeld: Wakker worden, bij mama en papa in bed knuffelen, plassen, tandenpoetsen, kleding aantrekken, ontbijten. En wil je nog meer regelmaat creëren, kijk dan of het tandenpoetsen altijd op dezelfde plek kan plaatsvinden. Wil je juist een sleur vermijden. Wissel dan niet te veel aan het ritme, maar maak kleine veranderingen, zodat de regelmaat hetzelfde blijft. In plaats van knuffelen in bed, speel een spelletje in bed. In plaats van kleding aantrekken in de slaapkamer, kleed je aan op het bed etc.

Rituelen:
Rituelen ronden het hele geheel af. Het zijn de kleine toevoegingen die ritme en regelmaat glans geven.
Denk aan liedjes, spreukjes, versjes, dansjes, kaarsjes aansteken, eenzelfde begroeting of bewegingen. Voor kleine kinderen zijn rituelen kleine stukjes goud die houvast geven. Daarnaast ontwikkelen ze ook eerbied.
Je kunt denken aan een slaapritueel, een eetritueel, een verjaardagsritueel of een begroetingsritueel.
Probeer bij jonge kinderen hier regelmaat in te houden. Maar ook hier, een kleine wijziging kan voor lucht zorgen, waardoor een ritueel langer gehanteerd kan worden.
Wij hebben bijvoorbeeld een muziekdoosje voor het slapen gaan. Eerst speelde mama en papa het muziekje. Toen hij twee jaar werd mocht hij zelf het muziekje draaien en nu draait hij het liedje voor zijn broertje. Het ritme is er nog, de regelmaat is er nog, en het ritueel ook. Maar door deze veranderingen, blijft het voor hem ook interessant.

Beeldend maken:
Kinderen zijn heel visueel ingesteld en ritmes beeldend maken kan enorm helpen.
Begin altijd klein. Je hoeft geen hele reeks van 10 plaatjes naast elkaar te leggen. Het kan namelijk zijn dat jouw dag net even anders loopt en dan kan het voor onrust zorgen.
Gebruik een paar plaatjes bij het naar bed gaan bijvoorbeeld.
Of kies een plaatje uit die centraal staat vandaag. Vandaag wordt een fietsdag, of een bosdag bijvoorbeeld.
Als de kinderen ouder worden, kunnen langzaamaan ook meer plaatjes toegevoegd worden.
Wil je echt klein beginnen? Kies dan 3 plaatjes uit, bijvoorbeeld wc, eten en naar bed gaan. En laat de plaatjes alleen zien, zodra de handeling daadwerkelijk gaat gebeuren. Zo raken kinderen bekend met de beelden en de activiteiten die erbij horen en kunnen ze later een vaste plek innemen.

Antroposofische plaatjes!
Ben jij net als ik al tijden op zoek naar plaatjes die passen bij jouw ritmes thuis of in de klas, maar vind je de beelden te regulier. Dan heb ik voor jullie zoiets moois ontdekt!!
Ik heb het over de dagritmekaarten van Anna’s atelier.
Anna heeft net een nieuwe lijn van dagritmekaarten uitgebracht en ze zijn echt prachtig.
Alle belangrijke dagelementen maar ook sofische elementen komen terug.
Ze heeft een setje voor thuis, voor kleuteronderwijs en voor klas 1-6.
Ook heeft ze kaarten voor de jaarfeesten.
Daarnaast zijn de kaarten ook inclusief, wat ik zeker een fijne toevoeging vind.
Ik heb ze een tijdje mogen uitproberen en mijn zoontje vindt ze heel fijn. Het geeft hem duidelijkheid in de weekenden/ vakanties en ons avondritueel staat nu als een huis.

Ook de oude lijn is zeker de moeite waard om te checken. De cijferkaarten en de maanden van het jaar zijn mijn favoriet!

En voor alle ouders, juffen en meesters die de antroposofisch beelden niet nodig hebben, kunnen de kaarten ook individueel uitgekozen worden! Ideaal!!

Klik door de galerij om een paar kaarten van Anna te bekijken.

Hieronder een twee voorbeeldjes voor thuis of voor in de klas, ter inspiratie:

Ons avondritme thuis.
Voorbeeldje voor een dagindeling in de klas.


Interesse bezoek de website van Anna’s Atelier of zoek haar op, op Instagram!

Liefs Tessie

Laat een reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt cookies om optimale ervaring te bieden. Mocht je daar een bezwaar tegen hebben klik dan op lees meer. Lees meer.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close