Waarom wol of zijde?

20181007_133157822_iOS

Het wordt kouder en dus tijd voor warmere kleding! Ik heb vandaag veel research gedaan, omdat ik zelf als kersverse moeder op zoek ben naar de juiste kleding voor mijn zoontje. Hieronder staan alle materialen beschreven die in kleding kunnen zitten. Het lijstje begint met materialen die geschikt zijn en eindigt met materialen die je beter kunt vermijden.

Wol:

Wol is warmteregulerend materiaal. Zacht op de huid en ideaal materiaal voor je kindje.

Daarnaast kan wol ongeveer 30% van haar eigen gewicht aan vocht absorberen zonder dat je baby nat aanvoelt. Dit voorkomt teveel afkoeling door transpiratie en ongemak. Wol is voor de winter erg prettig. Wolzijde is fijn voor in de zomer. Het is lichter materiaal.

Wol hoeft niet altijd gewassen te worden, even luchten is vaak al voldoende. In het geval dat je toch besluit  om wol te wassen, raad ik een zacht wolwasmiddel aan. Watertemperatuur niet hoger dan 30 ° C. Doe het absoluut niet in de droger, niet wrijven en wringen, en laat het horizontaal drogen.

Zijde:

Zijde heeft de eigenschap om warmte vast te houden als het koud is, en het werkt verkoelend als het warm is. Zijde geeft een omhulling voor prikkels van buitenaf. Pasgeboren baby’s hebben nog open fontanellen en zijn daardoor meer kwetsbaar voor invloeden uit de omgeving. Maar ook oudere kinderen die snel overprikkeld raken vinden zijde fijn. De zijderups beschermt zichzelf namelijk voor invloeden van buitenaf, en zo werkt de zijde ook beschermend voor ons! Een zijde muts is bijvoorbeeld aan te raden als je kind allergisch is voor schapenwol of het erg snel warm heeft. Maar ook voor baby’s met eczeem is zijde prettig.

Katoen:

Katoen stof beschikt over verschillende kenmerkende eigenschappen die katoen tot een veel gebruikte stof maken:

  • Katoen is resistent.

 

  • Katoen is huidvriendelijk.

 

  • Katoen is kreukgevoelig.

 

 • Katoen kan goed vocht opnemen.

Maar helaas: om katoen te laten groeien is een gigantische hoeveelheid chemicaliën nodig. Zorg daarom voor 100 % biologisch katoen.

Als je katoenen kleding gebruikt, zorg ervoor dat hieronder wol of wolzijde rompertjes zitten. Katoen is erg snel fris. Zorg ervoor dat de katoenen kleding zo geweven is dat het zacht en rekbaar is. Het is erg onprettig als de katoenen kleding stijf is en je aan de ledematen van je kindje moet sjorren.

HEMA kinderproducten heeft veel kleding van organisch katoen of zelfs van bamboe!

 

Strikmutsjes:

Pasgeborenen en jonge baby’s kunnen zelf de lichaamstemperatuur nog niet goed regelen. Met het hoofdje verliezen ze het grootste deel van hun warmte. Daarom is een mutsje voor de bescherming nodig. Door de pasvorm van de strikmutsjes sluit het perfect aan bij de contouren van het hoofd. Het is een mutsje met lange touwtjes. Je kunt deze meteen onder het kinnetje strikken, maar ook schuin onder de armpjes door naar de rug. Wij leggen de knoop daarna in de oksel, zodat hij niet op een bobbeltje ligt.

20180904_133457096_iOS

Ze zitten altijd goed en vallen niet af. Ze beschermen de oortjes en laten het voorhoofd open. Het voorhoofd is de plek waar temperatuur gereguleerd wordt. Deze vrijhouden zorgt voor een baby die zijn temperatuur beter kan bijstellen.

In feite heeft hij het mutsje de hele dag op. Ook in bed. Zo heeft hij daar ook baat bij de prikkelreductie en slaapt hij beter. Er zijn verschillende webshops waar je de mutsjes kunt kopen. Denk bijvoorbeeld aan Ziloen. Ook de webshop van Mijnhemeltje is erg fijn.

Synthetica:

Polyester is gemaakt van plastic vezels, gesmolten met een chemische techniek. Daarvan maken ze vervolgens garen. Met ongeveer hetzelfde proces maken ze stoffen als acryl, nylon en polyamide.

Deze stoffen hebben diverse nadelen:

 • De grondstof van deze materialen is aardolie. Om er garen van te maken is veel energie, water en gif nodig.
 • Ze nemen geen vocht op en je kindje kan het dan snel koud krijgen.
 • Syntetische stoffen zijn ook schadelijk voor de natuur. Het winnen van aardolie en het maken van plastic is milieubelastend. En bij het wassen van de kleding laten er minuscule stukjes plastic los. Dit komt in het water terecht.

Zo ook Fleece. Het lijkt perfect voor je baby. Lekker zacht en warm. Maar pas op: die zijn vaak óók gemaakt van polyester. Fleece is warmtestuwend en kan weer te warm zijn voor je kindje. Er bestaat ook fleece van wol of katoen, kijk dus even op het waslabel. Duurdere dekens van fleece zijn vaak van katoen of wol,

Viscose is van een natuurlijke grondstof gemaakt: hout. Maar om van dat hout een zachte stof te maken is een grote hoeveelheid chemicaliën nodig.

Elastan of lycra worden aan heel veel stoffen toegevoegd. Elastan of lycra is een opnieuw een synthetische vezel. Om het te maken zijn veel chemicaliën nodig. Heb je iets wat stretcht, dan zit er waarschijnlijk elastan in. Elastan is daarom moeilijk te vermijden. Kies je toch voor elastan, kies dan voor een merk dat op een duurzame manier produceert.

0 gedachten over “Waarom wol of zijde?”

 1. Beste Tessie, Compliment voor je mooie site. Maar met je verhaal over wol en zijde heb ik sinds ik veganist ben grote moeite. Ook ik leef in de wereld van de vrije school en geef kunstzinnige middagen sen heb jaren lang met wol en vilt gewerkt. Thuis staat nog steeds een seizoenentafel met de mooiste poppetjes . Ik gooi ze niet weg maar koop geen nieuwe. Er kleeft bloed aan. Ook is wol niet duurzaam. Mag ik je uitnodigen mijn blog daar over te lezen op http://www.groeneleefstijl.nl
  Ik ben door dit alles ook echt op zoek naar mooie alternatieven. Kleding vinden is niet moeilijk maar dat wolvilten vervangen heb ik nog niet kunnen vinden. Ik hoop dat je dit als een aansporing ziet om mee op zoek te gaan want ik zie dat jij net als ik de wereld een beetje mooier en duurzamer wil maken.
  Hartelijke groet, Karin Bakkers

  Beantwoorden
  • Hoi Karin! Ik snap jou perspectief als veganist. Goede kleding, goed voor natuur, dier en mens is ontzettend lastig om te vinden. Ik ken alleen nog geen alternatief, helaas. Ik houd mijn ogen open! Bamboo misschien? Gr Tessie ps. Ik ga zeker jou blog bekijken!

   Beantwoorden

Laat een reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit:

Deze website gebruikt cookies om optimale ervaring te bieden. Mocht je daar een bezwaar tegen hebben klik dan op lees meer. Lees meer.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close