5 misvattingen over de Vrije school.

Sinds ik op de Vrije school werk hoor ik met enige regelmaat dezelfde misvattingen. Ik wil ze graag met jullie delen en natuurlijk vertellen hoe het daadwerkelijk is.

Dacht Dat, Idee, Innovatie, Verbeelding

1. De Vrije school is een plek waar de kinderen vrij zijn om hun eigen onderwijs in te richten

Op de Vrije school is de leerkracht vrij om te bepalen hoe de lessen vorm gegeven worden. De leerkracht bekijkt de lesdoelen en creĆ«ert zelf de lessen kijkend naar het niveau en de interesses van de kinderen in de klas. Vrij betekent dat de scholen vrij zijn om een eigen visie te hebben op onderwijs en opvoeding en de leerkracht de ruimte heeft om dit in praktijk te brengen. Het woord ā€œVrijā€ in Vrije School stond vroeger ook voor ā€œlos van staatsbemoeienisā€

2. De Vrije school geeft les vanuit een christelijke insteek

Vrije scholen vieren veel katholieke jaarfeesten. Deze feesten zorgen voor een evenwichtig ritme van het jaar. Omdat wij in een westers land leven, zijn vanuit onze geschiedenis veel christelijke feesten blijven hangen (Kerstmis, advent, Pasen etc). Verder geven wij ook lessen over de islam, hindoeĆÆsme, en boeddhisme.

3. De Vrije school geeft vooral creatief onderwijs en toetst niet

Ons onderwijs is gelukkig doordrenkt van creativiteit, maar ook wij toetsen na elke periode. Periodeonderwijs is typisch vrijschools. Gedurende 4 weken geef je elke dag Ć©Ć©n vak van 8:30 tot 10:30. Zo kun je met de leerlingen de lesstof flink verdiepen. Na elke periode maken wij een toets om te kijken waar onze leerlingen staan. Wij hebben periodes taal en rekenen, maar ook aardrijkskunde, geschiedenis, heemkunde, mineralogie en huizenbouw. Ook hebben wij leerlingvolgsysteemtoetsen in januari en juni. Dit kan Cito zijn of SVT.

4. De Vrije school geeft voornamelijk klassikaal onderwijs en differentieert niet

In klas 1 en 2 geef je inderdaad veel klassikaal onderwijs. Ondanks het klassikale aanbod is de verwerking altijd gedifferentieerd. In de oefenuren werken wij op 3 niveaus (en soms zelfs mƩƩr). Zelfs tijdens de creatieve verwerking of het periodeonderwijs wordt er gelet op het individuele niveau van het kind.

5. De Vrije school is voor zweverige mensen met wollen sokken

Er zijn inderdaad ouders en leerkrachten die van wol houden, maar geitenwollen sokken heb ik nog niet kunnen ontdekken (hihi).

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is sheep-1822137__340.jpg

Nee even serieus. Antroposofie heeft een diepere kijk op het leven en betrekt de geestelijke wereld graag bij de aardse processen. Leerlingen krijgen hier echter niets van mee. Leerkrachten verdiepen zich in de antroposofie, maar geven hier geen les in. Ook als leerkracht word je niet gedwongen om ‘antroposoof’ te worden. Je bent vrij om je te verbinden met wat jij interessant vindt.

2 gedachten over “5 misvattingen over de Vrije school.”

 1. Hey Tessie,

  Via Pinterest heb ik je blog ontdekt.
  Als oud-peuterjuffie en oud-ouder heb ik een paar kleine aanvullingen op dit artikel.

  1. De Vrije school is een plek waar de kinderen vrij zijn om hun eigen onderwijs in te richten

  Het woord vrij betekent dat de leerkracht vrij is om te bepalen hoe de lessen vorm gegeven worden, maar…er ligt een leerplan vast als houvast voor de leerkracht.
  Elke les heeft zijn eigen te behalen leerdoelen, maar…hoe je die te behalen punten precies invult…dĆ”t is aan de leerkracht in kwestie.
  Zo kan een leerdoel zijn “de tafels 2, 5 en 10 kennen en automatiseren”.
  Als leerkracht kun je dit ouderwets opdreunen of kiezen voor de pittenzakjes waarmee je de tafels klassikaal aanleert of kiezen voor de prachtige telplanken waarop je met een draadje 2 of 5 overslaat en later verwerkt in tekeningen.
  Het vrij slaat in dit verhaal dan ook meer op de gestelde leerdoelen niet allemaal schriftelijk hoeven te voldoen.

  2. De Vrije school geeft les vanuit een christelijke insteek

  De Vrije school heeft jaarfeesten die ook bij de christelijke wereld horen.
  Echter bevat de Vrije school veel meer dan alleen de christelijke jaarfeesten.
  Het gaat bij de lessen binnen de Vrije school voornamelijk om de natuurlijke loop van het jaar; winter, lente, zomer en herfst.
  Kerst, pasen, advent, Sint Jansfeest, Sint Michaƫl zijn allemaal onderdeel van het leven met de seizoenen.

  Beantwoorden

Laat een reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit:

Deze website gebruikt cookies om optimale ervaring te bieden. Mocht je daar een bezwaar tegen hebben klik dan op lees meer. Lees meer.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close