Maria Lichtmis vieren

Op 2 februari vieren de vrije scholen Maria Lichtmis. Een jaarfeest dat vrij onbekend is buiten de vrije schoolse kringen.
Het is de herdenking van Jezus, die als eerstgeboren joodse jongen wordt opgedragen aan God. Dit is een oud joods gebruik. Volgens de joodse wet moest een eerstgeborene worden vrijgekocht op het moment dat hij 30 dagen oud was. De ouders namen het kind mee naar de tempel, en door offers werd het kind vrijgekocht. Daarnaast herdenkt men het zuiveringsoffer dat Maria veertig dagen na de geboorte van Jezus volgens de joodse wet moest brengen.

Two Brown Cookies

Maria Lichtmis op de vrije school:
De periode van lichtfeesten begint veertig dagen vĆ³Ć³r Kerstmis met Sint Maarten. Veertig dagen nĆ” Kerstmis word deze periode afgesloten met de Maria Lichtmis. Tijdens de Maria Lichtmis worden alle restjes kaars van de winterperiode verzameld en opgebrand.

Natuur:
Maria Lichtmis is een feest waarbij een donkere periode wordt afgesloten en de natuur die zich weer gaat tonen, wordt verwelkomd. Op de jaartafel verschijnt langzaam Moeder Aarde met haar bloemenkindjes.
Je ziet steeds vaker een heldere hemel, zowel overdag als ā€™s nachts. Die helderheid in de lucht kan aan ons mensen een helderheid van geest geven. Deze mentale helderheid is belangrijk, omdat we deze periode bezig zijn met plannen maken.

Tradities in de kleuterklas:
De restjes kaars van de afgelopen tijd zijn goed bewaard. In halve walnootdopjes worden deze gesmolten restjes opgevangen. Deze notendopjes laten we drijven in een schaal met water, terwijl we lekker pannenkoeken eten.

Tradities in de onderbouw:
Soms branden we in de lage klassen restjes kaars op of steken we de laatste keer in de ochtend kaarsen aan. Ook worden hier pannenkoeken gebakken. De pannenkoek symboliseert de zon. Wij zijn in de klas begonnen met kooklessen op donderdag. Het beste moment om met de kinderen pannenkoeken te maken.
De leerlingen zelf vertellen we vrij weinig over de achtergrond van dit feest. Zij vieren voornamelijk dat de zon weer terugkomt en eten hun buikjes rond šŸ™‚

In de Galerij hieronder kun je de kookschriften van de kinderen zien. Naast pannenkoeken hebben zij ook andere gerechten gekookt, waaronder wraps en soep.


Laat een reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt cookies om optimale ervaring te bieden. Mocht je daar een bezwaar tegen hebben klik dan op lees meer. Lees meer.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close