Antroposofie en zwangerschap

Over zwangerschap en geboorte is veel informatie beschikbaar. Wat kan er vanuit de antroposofie hierover geschreven worden? Ik ben deze wereld ingedoken en heb de informatie gebundeld. Speciaal voor jullie!

Heb je een antroposofisch spiekbriefje nodig om bepaalde begrippen weer even op een rij te hebben.
Check deze post!


Disclaimer: De informatie over de hieronder geschreven onderwerpen is beschreven vanuit 1 visie. Er zijn meerdere visies te vinden over zwangerschap en ongewenste kinderloosheid, antroposofie is hier eentje van.
Deze visie kan bij sommige van jullie emoties oproepen, waarvoor ik alleen maar begrip kan hebben. Het zijn onderwerpen waar veel meningen over zijn en jullie weten allemaal wat het beste bij jullie eigen visies past
. Haal eruit wat jullie van waarde vinden. Veel liefs Tessie

Kinderwens:
Het hele proces begint vaak, niet altijd, met een kinderwens. Het is ontzettend belangrijk om met je partner te praten over deze wens. Waarom willen jullie kinderen? Wat zijn de motieven? Zijn deze zuiver en liggen ze op een lijn? Soms is onze kinderwens gebaseerd op het vermijden van eenzaamheid, omdat iedereen kinderen krijgt, het doorgeven van leven, een verlangen naar liefde geven en ontvangen of het opvullen van een leegte.
Vanuit het besef van spiritualiteit kun je een kinderwens ook anders beleven.
Je kunt je namelijk bewust worden van de diepere betekenis van het mens-zijn. Zwangerschap krijgt dan een geheel nieuwe betekenis. Het krijgen van een kind kan bepaalde ontwikkelingen bij jou in gang zetten. Tevens zal het bepaalde pijnen bij je raken.
Het uiteindelijke doel van ouderschap is niet dat je kind succesvol wordt in een kapitalistische zin, maar dat het innerlijke vervulling vindt in het leven en hopelijk met jou samen deze vervulling zal kunnen ervaren.

Omdat het opvoeden van kinderen voor veel ouders ontzettend zwaar kan zijn, onttrekken sommige zich aan deze verantwoordelijkheid. Door confrontaties uit de weg te gaan of te blijven hangen in emoties van falen of onvermogen. Bewust zijn van dit groeiproces kan voor verlichting zorgen, omdat je ten alle tijden terug kan vallen op het herkennen en erkennen van dit proces. Uitgaande van een spirituele visie krijgt alles een heel nieuw perspectief. Wij zijn scheppers van ons eigen leven en onze kinderen die bij ons komen zijn dit dus ook. Wij zijn de perfecte ouders voor dit kind; wij hebben die mogelijkheden in onszelf die zij nodig hebben om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. Wat betekent deze zienswijze nu voor jou als je naar je eigen ouders kijkt? En ook als je kijkt naar hoe je geboren bent en hoe je je gedurende je leven ontwikkeld hebt?

Onvervulde Kinderwens: Het kan ook zijn dat je geen partner ontmoet of dat je niet in verwachting raakt. Deze onvervulde kinderwens brengt zijn eigen lading emoties met zich mee.

Nog geen partner ontmoet:
Als je nu single bent, maak je dan vooral geen zorgen. Als er nu even geen levenspartner in je leven is, heb je nu de kans om volledig in verbinding te zijn met jezelf en je eigen identiteit. Werk rustig verder aan je eigen compleetheid. Laat verwachtingen los. De energie van liefde werkt niet zo en komt niet op commando.
Je hebt nu de kans om te leren volledig van jezelf te houden en te weten te komen wat precies voor jou belangrijk is in een volgende relatie. Je hebt nu de kans om patronen te doorbreken en wonden te helen.
De meeste relaties beginnen met verliefdheid. Verliefdheid kun je zien als een magnetisch veld waarin de aantrekkingskracht ‘bovenmenselijk’ is. Zo’n ontmoeting lijkt een soort lotsbestemming. Je kunt daarom driftig op zoek gaan, maar vaak ontmoet je iemand pas als je loslaat.

Sommige mensen blijven echter single. Dit kan confronterend en eenzame emoties oproepen. Probeer hier echter ook een groeiproces in te zien. Misschien is het wel jouw levensles dit leven om single and strong te zijn. En waarom zou je dan geen kind kunnen grootbrengen? Er zijn zeker een aantal opties om uit te zoeken als alleenstaande ouder. Voel je in je kern dat dit bij je past, go for it.

Niet zwanger kunnen raken:

Zwanger worden is niet altijd even makkelijk. Vaak zijn we helemaal niet bewust van de reis die het kind voor de conceptie al aangaat. Soms hebben de ouders het gevoel dat ze geen invloed hebben op de natuur of dat de trauma’s te overweldigend zijn. Soms voelen ze hun kind al langer bij zich, maar worden ze niet zwanger. Soms begrijpen ze helemaal niet waarom ze niet zwanger kunnen worden.
Het kan helpen door aanwezig te zijn en je te openen voor je kindje. Dit zorgt al voor een heel nieuwe ervaring. En dan bedoel ik helemaal openen, met alle pijn en verdriet en trauma’s die op dat moment naar boven komen.
Als je je werkelijke openstelt voor het ontvangen van een kindje, kan dat gevoelens bij je oproepen. Het gevoel dat je het niet verdient of niet waard bent, angst dat je geen goede ouder zal zijn, de angst dat je toch niet zwanger zal worden na zoveel jaren van proberen, de angst om weer een kindje te verliezen. Welke angst, pijn of verdriet dat ook mag zijn. Door je te openen voor je nieuwe kindje, zeg je daarmee ook ja tegen al deze gevoelens, zodat er ruimte kan ontstaan. Ruimte in jou om een ziel te kunnen ontvangen.

Soms is de reis tot aan conceptie al genoeg voor een ziel om te ervaren. De ziel zal dan zijn energie terugtrekken met als gevolg dat zijn lichaam in wording sterft. Voor de ouders kan dit een heftige ervaring zijn. Maar er zijn vele perspectieven. De ziel zal het misschien jammer vinden om niet bij jullie te komen, tegelijk blijft het trouw aan zijn eigen weg. Wij, hier op aarde, ervaren zo’n verlies als intens verdrietig. De ziel weet dat alles licht is en niets eindig. Het ervaren van dit verlies kan in de ouders nieuwe poorten openen. Poorten om een nieuwe ziel met al zijn licht de ruimte te geven. De ziel is daarmee dienstbaar geweest aan de ouders en zijn eventuele broertje of zusje. In sommige gevallen bereidt hij zijn eigen weg voor en komt opnieuw bij deze ouders om nu wel geboren te worden. Ook omdat de ouders nog iets te leren hebben.

Elke aanstaande vader en moeder heeft zijn eigen proces onderweg naar de conceptie. Daarnaast is er een gezamenlijk proces. De nieuwe ziel wil niets liever dan ontvangen worden in de juiste, door hen gekozen omstandigheden en zal er daarom ook alles aan doen om hun ouders te laten ervaren wat nodig is om bij ze te komen. De ziel doet dit met uiterste toewijding en liefde. Weet dus als ouders dat je deze weg niet alleen gaat en dat je kindje nu al bij je is. Samen met alle engelen en lichtwezens die jullie ondersteunen op deze prachtige weg van bewustwording en liefde.


Een kind met een handicap:
Het kan ook zo zijn dat je een kindje mag ontvangen met een handicap.
In een leven met een handicap komen we zoveel mooie (leer)momenten tegen. Naast de nodige zware emoties, ontwikkelt en vormt dit mensen tot de kern. Je kunt namelijk zoveel wijze lessen leren van deze kinderen. Het zijn prachtige geschenken. Het kan zelfs een voorbereiding vormen voor een volgend leven waarin veel geduld, overgave of liefde nodig is.
Dit geldt in bepaalde mate ook voor handicaps die je tijdens je leven oploopt, waardoor je bijvoorbeeld ineens hulp moet vragen, moet rusten, of rustiger aan moet doen waardoor je meer tijd krijgt voor andere dingen. Ouderschap heeft in diepte te maken met jezelf te openen voor de kinderen die bij je komen en de processen aangaan die deze kinderen met zich meebrengen. Je zult het vertrouwen kunnen opbrengen voor hetgeen er in jouw leven gebeurt. Het kan voor jou een positieve ontwikkeling zijn, die je nodig hebt om te groeien, zonder voorwaarden te stellen. Op een dieper niveau heeft dit met overgave aan het leven te maken.

Mocht je nu ondersteuning, hulp of een luisterend oor willen ontvangen, omdat je op dit moment zware emoties ervaart rondom zwangerschap, een kinderwens of opvoeden. Bekijk eens mijn coachingspraktijk en wie weet kan ik jullie helpen en begeleiden.

Voor de conceptie:
De ziel heeft vlak voor de conceptie en vlak voor de geboorte een overzicht van het komende leven. Ook overziet het de thema’s die in dit leven aan bod gaan komen. De ziel wordt hierin begeleid door helpers en gidsen. Een kindziel kan voor de conceptie zodanig vibraties naar de ouders zenden dat er in de relatie een verzachting, een bepaalde openheid ontstaat. Elke incarnatie heeft als doel ervaringen uit vorige levens te transformeren. De ziel kiest (bewust of onbewust) ouders uit die bij deze levensopdracht passen. Bijvoorbeeld ouders die veel verzachting geven of ouders die de pijn juist extra aanraken. Op je levensweg kom je vaak dezelfde thema’s weer tegen die bij jou passen bijvoorbeeld; omgaan met zelfrespect, minachting, liefde, geduld, leiderschap, discipline en vrijheid.

Hoe kun je je als aanstaande ouders tijdens de conceptie en zwangerschap zo bewust mogelijk openstellen voor een kind wat bij jou geboren wil worden?
Als eerste is onbevangenheid een belangrijk item in processen van zwanger willen worden. Het is een misvatting om te denken dat je relatie eerst heel harmonisch moet zijn, voordat je zwanger kunt raken. Het is ook een vergissing om te denken dat je vanaf het moment dat je zwanger bent thuis stil moet zitten en emoties onder dwang te houden. Als je ervan uitgaat dat de baby bij jou en je partner komt om een bepaald leerproces door te maken, dan ben jij precies geschikt voor je baby zoals je bent op dat moment. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat als jij en je partner een relatie hebben met veel conflicten en af en toe harmonie dat je baby (een volwassen ziel) ook een aantal leerprocessen wil doormaken die raken aan het thema “conflicten”.

Tijdens de zwangerschap:
Tijdens de zwangerschap vindt er een verwevenheid plaats tussen de aura van de moeder/vader en baby.
De baby voedt zich met zowel mannelijke als vrouwelijke energieën om zichzelf te vormen.
Door je open te stellen voor je baby in je zwangerschap voelt die zich gezien door jou en bevestigd in hun hele kleine persoonlijkheid.

De ziel heeft behoefte aan communicatie op zowel kinderlijk als volwassen niveau tijdens de zwangerschap. Dit kun je ervaren door ingevingen in je gevoelsbeleving. Je baby is via jouw ether en astraallichaam verbonden en jullie vangen elkaars gevoelens en gedachten op via allerlei lijntjes die tussen jullie lopen. Misschien krijg je hele andere ingevingen dan toen je nog niet zwanger was. Je wilt bijvoorbeeld ineens veel in de natuur zijn, of je wordt assertiever, of je wordt ineens heel emotioneel.

Op welke manieren kun je communiceren met je baby?
– De baby geruststellen door middel van innerlijke gesprekken.
– Het wiegen van het lichaam.
– De tijd nemen om naar je dromen te luisteren.
– De tijd nemen om je even op je partner af te stemmen voordat je gaat slapen.
– Te neuriën zodat je kindje zich ontvangen kan voelen.
– Je eigen gevoelens accepteren.
– Tijd nemen om beelden, gedachten en gevoelens die je hebt omhoog te laten komen.
– Vrij uit te spreken met anderen over je gevoelens en gedachten.

Ongemakken:
Omdat de ziel alle kwaliteiten die nodig zijn om deze levensopdracht aan te gaan nog dient te ontwikkelen, kan de ziel ontmoediging, eenzaamheid en machteloosheid ervaren die zich kunnen uiten in:
– Onverwachte bewegingen van de baby of juist het niet bewegen.
– Het zich ongemakkelijk voelen van de moeder en allerlei zwangerschapskwaaltjes. (zoals hoge bloeddruk, harde buiken

Ook kunnen negatieve emoties en gedachtes bij de moeder ervoor zorgen dat milde klachten ontstaan.
(misselijkheid, maagzuur, hoofdpijnen). Op deze site staan mooie verhalen over de spirituele redenen van zwangerschapsmisselijkheid.

De aanwezigheid van de baby kan ook negatieve gedachtes bij je oproepen. Zoals het besef dat je je vrijheid kwijtraakt. Het gevoel dat je lichaam in dienst staat van een ander mens dat wilt groeien. Je hierdoor veranderende lichaam, waar je blij en minder blij mee kunt zijn. Het verlies van flexibiliteit en/of mobiliteit. En alle ongemakken die dit met zich meebrengt op o.a. je werk. Kortom een zwangerschap heeft veel consequenties voor jouw persoonlijke leven.

Hieronder een aantal suggesties om klachten te verminderen:

• Zwangerschapsmisselijkheid: Kauwen op rauwe havervlokken. Gember. Toch kleine beetjes eten. Rust nemen. Daarnaast is het belangrijk om volledig te vertrouwen op je zwangerschap en angsten los te laten. En bij noodzaak de huisarts vragen voor medicijn. ( heb ik ook moeten doen)

•  Brandend maagzuur: Gebruik Luvosaarde of kauw op een paar hazelnoten totdat ze een smakeloze brei in de mond vormen en slik dat door. Vermijd prik, chocola, zuren en veel eten.
Slik daarnaast je gevoelens niet in. Probeer ze te uiten naar anderen of te openen via meditaties.

•  Hartkloppingen en een moeilijker verlopende (uit)ademhaling vragen meestal geen speciale behandeling. Geef daarnaast verdriet de ruimte om geheeld te worden of bezoek een reiki masseur/acupuncturist om het hartchakra te openen.

•  Striae (= zwangerschapsstrepen, dit zijn de rode strepen die op de huid, op buik, borsten of bovenbenen, kunnen ontstaan tijdens de zwangerschap). Soms zijn ze blijvend. Bij voorkeur behandelen met een massageolie op natuurlijke basis, daarbij gaat het met name om het bevorderen van de doorbloeding van de huid middels massage. Er bestaan geen olies die striae kunnen voorkomen.

• Obstipatie: Pas je dieet aan. Gebruik extra graanproducten zoals volwaardig brood, muesli en graan bij de warme maaltijd. Ontbijt met pruimen, vijgen, abrikozen en gebruik vruchtensappen of vruchtenelixers. Ciazaadjes en lijnzaadjes doen ook wonderen! Weet, jouw voeding blijft langer dan gebruikelijk in je darmen om meer tijd te hebben alle stoffen af te geven. Dat de ontlasting langer op zich laat wachten is dus een goed teken.

Natuurlijke kraamzorg:
De natuurlijke kraamzorg is een antroposofische georiënteerde kraamhulp die net als de gewone kraamzorg een aantal dagen aan huis komt om te helpen met de baby. Zij trachten om de zorg zo natuurlijk, warm, liefdevol vorm te geven waarbij rust centraal staat.
Ze werken met (kamille-) wikkels, warmtezorg, wol, toiletspoelingen, stoombadjes en natuurlijke middelen om de baby rustig te laten wennen aan alle aardse processen.

Postpartoum doula:
Een trimester dat minder vaak besproken wordt is het 4e trimester. De periode na de geboorte. Een periode die eigenlijk net zo veel aandacht vraagt als de eerste drie trimesters. Je lichaam staat namelijk helemaal open voor prikkels nu je net moeder bent geworden. Ook dit mag verzorgd worden. Tijdens de eerste 40 dagen na de geboorte is het niet alleen belangrijk om te werken aan de hechting met je baby. Het is ook de tijd waarin je weer balans krijgt tussen je eigen astraal lichaam en je etherlichaam. Een Postpartoum doula verzorgt de moeder in deze tijd op verschillende manieren:
– De doula kan maaltijden koken die helpen bij de warmtehuishouding van moeder en kind.
– De doula ondersteunt fysiek met massages, yonistomen en buikwikkels.
– De doula neemt lichte huishoudelijk taken op.
– De doula helpt het lichaam door middel van een sluitingsritueel.

Wil je meer weten over de hierboven geschreven onderwerpen. Check dan deze boekenlijst!

Bronvermelding deel 1:

•  Kinderwens Jeanne Meijs

•  Op weg naar de aarde. Verwachting – geboorte – eerste levensjaren Joan Salter

•  Bevallen op eigen kracht Wendy Schouten

•Samen met je kind op weg. Zwangerschap en eerste levensjaren Nicolas Fels e.a.

•  Kinderspreekuur Wolfgang Goebel en Michaela Glöckler

•  Groeiwijzer van nul tot één jaar Paulien Bom en Machteld Huber

Bronvermelding deel 2:

www.antroposana.nl
www.sterrenkind.com
www.nieuwetijdskind.com

Laat een reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt cookies om optimale ervaring te bieden. Mocht je daar een bezwaar tegen hebben klik dan op lees meer. Lees meer.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close