Mediteren/ Nebenübungen

De laatste tijd ben ik dagelijks bezig met mediteren. Dit is mij jaren niet gelukt…!
Ik legde de lat te hoog. Ik dacht dat mediteren minsten 45 minuten stil zitten was. Alleen maar letten om mijn ademhaling en gedachtes voorbij laten gaan. Dat lukte niet en dus stopte ik.

Totdat ik te maken kreeg met geleide meditaties. Iemand praat en begeleidt je tijdens deze meditaties en helpt je met rust, ontspanning, loslaten en visualisaties creëren. Een echte eye-opener voor mij. Het kan en mag dus blijkbaar ook zo!
Ik heb een tijd lang bij elke volle maan een geleide meditatie gedaan met cacoa, wat veel emoties losmaakte. Ik voelde mij elke keer emotioneel beter in balans. Na deze reeks heb ik een app gedownload
( Insight Timer) en mediteerde ik paar keer in de maand.
En nu lukt het mij zelfs om elke ochtend 15-20 minuten een geleiede meditatie uit te voeren. Dat had ik nooit gedacht!!

Maar hoe kijkt Steiner naar mediteren?
Hij beschrijft mediteren als een tussentoestand, midden tussen innerlijk waarnemen en denken. Het mediteren is een soort innerlijk ademen, het heen en weer bewegen tussen het waarnemen van een idee of gedachte en het denken ervan.
Hij geeft aan dat er een verschil is tussen het innerlijke waarnemen en denken. Het innerlijke waarnemen staat dus los van gedachtes. Innerlijk waarnemen is vooral voelen en laten zijn. Je kunt daarnaast gedachtes waarnemen en je kunt er over gaan denken. Bij het denken komen associaties, meningen, reacties en beoordelingen vrij. Bij waarnemen aanschouw je ze, totdat ze wegvagen.

Rudolf Steiner heeft een aantal lezingen gegeven over mediteren die terug te vinden zijn in deze boeken:


Ook heeft hij de Nevenoefeningen/ Nebenübungen ontwikkelt:

Nebenübungen:

Deze 6 oefeningen omvatten de scholing van het denken, het willen, het voelen, de positiviteit en de onbevangenheid, plus een combinatie-oefening. Deze zes oefeningen zijn een fijne‘ziele-gymnastiek’. Het zijn makkelijke oefeningen om te begrijpen, maar om ze ook werkelijk te doen is een tweede. Aan de hand van deze oefeningen doe je zelfkennis, maar ook algemene mensenkennis op. Je kunt dan verbaasd staan over hoe weinig we onze ziel eigenlijk echt kunnen sturen. Interesse? Probeer achtereenvolgens de denkoefening, de wilsoefening, de gevoelsoefening, de oefening van de positiviteit en die van de onbevangenheid eens uit.

De denkoefening

Dit is een klein oefeningetje dat je iedere dag 5 minuten kunt doen. Denk, gedurende die 5 minuten, zo exact mogelijk aan een zo simpel mogelijk voorwerp, zoals een naald, een potlood, een schaar of een doosje. Laat je aandacht niet meer afdwalen van het onderwerp, maar zet je gedachten wel in beweging. Het gaat niet alleen om de waarneming van een voorwerp, maar iedere gedachte die gaat over dit voorwerp, is goed. Een paar voorbeelden. Waar komt een potlood vandaan? Hoe werd het gemaakt? Wat kan ik ermee doen? Hoe verhoudt zich een potlood tot andere schrijvende voorwerpen?

De wilsoefening

Deze oefening bestaat eruit dat je dagelijks een afspraak met jezelf maakt om op een bepaald tijdstip van de dag (gedurende bijvoorbeeld een week) iets kleins en volstrekt nutteloos te doen. Bijvoorbeeld: om twee uur draai ik even aan mijn horloge. Of om vier uur krab ik aan mijn oorlelletje. Hoe eenvoudiger hoe beter, want dit is de “wil-ik-het-wel-echt-zelf-test”. Je zult ontdekken dat hiermee het wilsleven versterkt wordt, daardoor zullen andere gewoontes makkelijker doorgezet kunnen worden en pak je opdrachten waar je antipathie voor hebt makkelijker op.

De scholing van de uiting van het gevoel

Om het gevoelsleven te oefenen is het van belang om de gevoelens niet te uiten, maar te innen. We moeten ze beter leren waarnemen. Dit moet uiteraard niet leiden tot emoties niet durven uiten, maar is bedoeld om het eigen gevoelsleven juist te activeren. Ieder die dit gedurende de dag enkele malen oefent, zal merken dat het de gemoedsrust stabiliseert. Deze oefening is veel minder tijdgebonden, maar mag veel meer in de loop van de dag geoefend worden.
Dus in plaats van echt boos worden, neem je waar dat je boos bent en neem je waar hoe dit voelt, waar je dit voelt, waarom je dit voelt, hoe zich dit normaal uit etc. Daarna laat je het gewoon zijn.

De positiviteitsoefening 

Bij deze oefening is het de bedoeling om je aandacht zoveel mogelijk te wenden tot al het goede dat op je afkomt gedurende de dag. Door het langere tijd doen van deze oefening gaat men weer lichtpuntjes zien, die anders ondergesneeuwd dreigen te raken. Met kinderen is deze oefening ook heel goed te doen. Voor het slapen samen kijken naar ‘alle leuke dingen’ die we hebben gedaan, werkt zo opbeurend.

De onbevangenheidsoefening

Deze oefening leert je om onbevangen naar de dingen te kijken. Probeer eens enkele weken lang zoveel mogelijk zonder vooroordelen, ongeloof of vooringenomenheid naar de dingen om je heen te kijken.
“Van ieder zuchtje wind, van ieder boomblad, van ieder brabbelen van een kind kan men leren, mits men bereid is van een standpunt uit te gaan waarvan men tot dusverre niet uitging,” aldus Steiner.

De laatste oefening

Dit is eigenlijk geen oefening, maar een opdracht om alle voorgaande oefeningen te integreren, ze gezamenlijk te beoefenen, bijvoorbeeld eerst twee aan twee. Het is een mooie afsluiter nadat je de eerste vijf oefeningen steeds een maand hebt gedaan. Zo maak je een half jaar rond.
Laat een reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt cookies om optimale ervaring te bieden. Mocht je daar een bezwaar tegen hebben klik dan op lees meer. Lees meer.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close