Het Michaelsfeest

Het Michaelsfeest. Het feest van aartsengel Michael, Joris en de draak, verhalen van moed, vuur en kometen. Waarom vieren wij dit feest en wat kunnen wij meenemen deze winter? Dat lees je hier!

Waarom vieren we dit feest?
Het Michaelsfeest is aan het begin van de herfst. De natuur groeit en neemt langzaam in pracht af, het verstilt en sterft af. Het wordt kil. De bomen worden kaal. De dorre bladeren dwarrelen neer. De vlinders en kevers zijn verdwenen. De hele natuur die in het voorjaar en in de zomer haar krachten aan ons meedeelde, schijnt te gaan sterven. De mens is nu aangewezen op zichzelf. Nu zal hij in zijn geest actief moeten worden. Nu heeft hij zielemoed nodig. Hij moet zijn bewustzijn niet laten opgaan in de natuur zoals in de hoogzomer, maar zelfbewust zijn. Dit zelfbewustzijn moet de mens in de herfst stellen tegenover de stervende natuur. Er is hier sprake van strijd en overwinning. Strijd tegenover hebzucht en zelfzucht, strijd tegen de dood van je eigen geest.

2015-08-06 17.50.06
 

Vuur:
Het feest van de nieuwe mens vol van vuur en enthousiasme. Een feest van ware mensenmoed. Je merkt dit ook aan de kinderen. Er heerst onrust, een strijdvaardigheid, een wil, een power. Het kan dus ook best onrustig worden in de klas. Het rustige begin, het aftasten is klaar, nu worden grenzen opgezocht. Tijdens het feest wordt ook vaak een vuur bedwongen. Op onze school maken we komeetjes van zandzakjes en crêpe papier. Deze zwaaien we door een hoepel. Andere scholen springen door een hoepel met rood en gele linten. Ook wordt er vaak een draak gevangen genomen, om zo het vuur te kunnen temmen.

Ik ben niet bang voor de draak, wat ik richt dat is raak!

Moed:
Het feest van Michael is het feest van moed, van innerlijk wakker zijn. Alleen dan kun je werkelijk in staat zijn de gluipende macht van de draak te onderkennen én te overwinnen.
We moeten de moeilijke dingen niet uit de weg gaan, maar juist tegemoet treden, verslaan. Ook die draak is in onszelf. Deze draak weerhoudt de mens ervan een werkelijk geestelijk wezen te zijn. Hij wil de ziel van de mens verdoffen, de geest mechaniseren en het lichaam verdierlijken.

Het is mooi om in deze tijd verhalen aan de kinderen te vertellen die in het teken staan van moed, uitdagingen aan gaan, draken verhalen etc.

Spelletjes die je thuis kunt spelen:
-Spelletjes met dingen gedekt of blind voelen. ( grabbeltonnen, voeldozen)
-Spelletjes met blinddoekjes of ogen dicht.
-Spelletjes met evenwicht.
-Spelletjes met klimmen en klauteren.
– Spelletjes met plotselinge schrikelementjes.
-Liedjes en versjes zingen waar suspensie inzit.

Michaelsliedjes
-Als ik aan mijn werk wil gaan.
-O onoverwinbre sterke held.
-St. Michael, hoor ons aan.
-Vlammen laaien in de smidse
-Bij de smid
-Appel en graan liedjes

Ook leuk om aan te schaffen
Stef en Lotje vieren de jaarfeesten.
Een antroposofisch voorleesboek voor kleuters
op de vrijeschool.

16,99 excl. verzendkosten

0 gedachten over “Het Michaelsfeest”

Laat een reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit:

Deze website gebruikt cookies om optimale ervaring te bieden. Mocht je daar een bezwaar tegen hebben klik dan op lees meer. Lees meer.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close