Waarom knoeien met eten goed kan zijn.

Rijstkorrels op de grond, pap druipt langs de eetstoel, tomatensaus op de kussens en een lief kindje dat ondergesmeerd zit met eten.
De meeste ouders denken AAAAAHHHHH, maar het knoeien met eten heeft ook veel voordelen.
Probeer de volgende keer als je kleintje met zijn handen in het eten smeert jezelf tegen te houden, want de dit zijn een aantal positieve punten van deze knoeifeestjes:

  1. Het bevordert het zintuiglijk systeem en leert kinderen voelen, proeven, ruiken, maar ook luisteren. Het oefenen met de zintuigen motiveert kinderen om groentes en fruit te proeven.
    Ook ontwikkelen ze van de de-12-zintuigen de tast-zin, de zelfbewegingszin en de levenszin. Bij de levenszin is het van belang dat wat het lichaam ín gaat van goede kwaliteit is. Maar ook de omstandigheden daarbuiten dienen goed te zijn, zoals warmte en goede kleding. Een goed ritme zorgt voor een regelmatige stofwisseling wat de levenszin ten goede komt.
    Ook de temperatuur -zin wordt gestimuleerd tijdens het knoeien en leert kinderen omgaan met de voorkeur van verschillende warmtes.
  2. Knoeien met eten kan de vocabulaire ontwikkeling stimuleren. Het bevordert de woord-zin. Studies laten zien dat kinderen die mochten knoeien en onderzoeken, sneller leerden hoe bepaald eten genoemd werd en klanken beter konden uitspreken, omdat de mond tijdens het eten food-gymnatiek mocht ontvangen. Ook leren ze slikken en verslikken. Een belangrijk proces dat kinderen leert wanneer een bepaalde hap te veel is.
  3. Kinderen die lekker met het eten kunnen experimenten bevorderen ook de fijne en zelfs grove motoriek. Ze leren de pincetgreep, met bestek eten en kleine voorwerpjes oprapen. Oefenen met handen en armen kan ook weer helpen met grof motorische vaardigheden op latere leeftijd. Denk bijvoorbeeld aan klimmen en klauteren.
  4. Het geeft kinderen het gevoel van onafhankelijkheid en trots. Ze kunnen iets helemaal zelf en zo bepalen ze een eigen tempo waarin ze willen eten.
    Zonder druk eten zorgt ervoor dat kinderen uiteindelijk meer durven te proeven en dus waarschijnlijk meer willen ( gaan) eten.

Dus een volgende keer als je denkt: “Ohneeeee dit gaat helemaal mis!” Ga achteruit zitten, laat het gebeuren, zet het bad aan, pak de stofzuiger en geniet van het knoeifeest en heb vooral plezier aan tafel als gezin.


Smakelijk eten!

Laat een reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt cookies om optimale ervaring te bieden. Mocht je daar een bezwaar tegen hebben klik dan op lees meer. Lees meer.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close