Het verhaal van Peter Tabichi, de beste leraar te wereld

Op 24 maart 2019 is Peter Tabichi uitgeroepen tot de beste leraar ter wereld, door de Varkey Foundation ‘Global Teacher Prize’ in Dubai. Hij was één van de tienduizenden genomineerden, net zoals de Nederlandse Daisy Mertens.

Het verhaal van Peter is erg inspirerend, 80% van zijn (waarschijnlijk niet al te hoge salaris) investeert hij terug in de leerlingen, op deze manier kan hij de armste leerlingen voorzien van boeken en schooluniformen.
90% van zijn leerlingen komen namelijk van arme families, en 1/3e zijn wees of hebben nog maar één ouder. Daarnaast zijn drugsgebruik, huwelijken op jonge leeftijd en zelfmoord veel voorkomend. Veel van zijn studenten moeten zelfs tot 7 km lopen, als het weer het toestaat, want bij slecht weer is de school niet eens bereikbaar.

In de school waar Peter werkt als leraar in de natuurwetenschappen is maar één computer, en zo’n 58 leerlingen per leraar. Toch wist hij het voor elkaar te krijgen om een “talent nurturing club” te starten waarbij hij leerlingen ondesteund om mooie technische, wetenschappelijke creaties te maken en onderzoeksprojecten op te zetten.
Deze projecten hebben het zelfs zo ver geschopt dat ze internationale prijzen hebben gewonnen!

Peter is een monnik van de Franciscanen en heeft zijn leven gewijd aan educatie. Hij blijft zeer bescheiden over zijn prijs van maar liefst 1 miljoen dollar en geeft alle eer aan zijn studenten van de ‘Keriko Mixed Day Secondary School’ in Kenia: “I am only here because of what my students have achieved. This prize gives them a chance. It tells the world that they can do anything.”
Verder hoopt hij dat Afrika een grote rol kan spelen in de wetenschap en verwacht dat vooral meisjes en vrouwen hier een grote rol in gaan spelen.
Ook mocht Peter nog felicitaties in ontvangst nemen van de president van Kenia.

We hopen dat Peter geniet van zijn nieuwe beroemdheid en prachtige prijs. We weten zeker dat hij het geldbedrag ook weer zal investeren in de educatie, een inspiratie voor ons allemaal!

“I believe science and technology can play a leading role in unlocking Africa’s potential. It’s morning in Africa. The skies are clear. This is Africa’s time.”

– Peter Tabichi

1 gedachte over “Het verhaal van Peter Tabichi, de beste leraar te wereld”

Laat een reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit:

Deze website gebruikt cookies om optimale ervaring te bieden. Mocht je daar een bezwaar tegen hebben klik dan op lees meer. Lees meer.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close