Bamboe als alternatief.

Steeds vaker zie je kleding van bamboe in winkels of webshops. Een super alternatief! Ikzelf heb een aantal items van bamboe thuis en ben verkocht. In de keuken heb ik veel plastic ermee kunnen vervangen. In de kast hangen ook een paar items. Het is zacht, ademt goed en zit heerlijk. Het nadeel van bamboe kleding is dat het proces van bamboe naar stof is nog niet geheel vrij van chemische processen. In dit artikel vertel ik je er meer over.

Bamboe valt onder de familie van de grassen, verhout heel snel en is oersterk. Er zijn ongeveer 1500 verschillende soorten. Bamboe aanplant heeft geen mest, pesticide of andere chemische middelen nodig om te groeien. Daarbij is bamboe de snelst groeiende plant ter wereld; ieder jaar worden nieuwe stammen door de moederplant aangemaakt die in korte tijd tot volwassen hoogte uitgroeien. Daardoor is na kap heraanplant vaak niet nodig. Bamboe is geheel afbreekbaar. Het absorbeert bijna 5 maal de hoeveelheid broeikasgassen (met name CO2) en produceert in vergelijking met een gelijkwaardige hoeveelheid bomen 35% meer zuurstof.

Bamboe wordt steeds vaker gebruikt voor meubels, keukengerei en als vervanging voor plastic deksels en bakjes. Zelfs voor keukenkastjes!

Nu kreeg ik deze week een interessante vraag: “In hoeverre is het duurzaam om reeds aangekochte plastic producten die nog prima werkzaam zijn te vervangen voor ( bamboe) alternatieven?”
En wat een goede vraag! Ik heb namelijk zelf ook met deze gedachtes rondgelopen. Ik heb deze vraag ook gesteld aan andere “eco bloggers” en een ‘ecomama’ uit de States zei mij het volgende: “Maak eerst je producten op, gooi ze niet weg in een goede staat, dat is niet duurzaam. Als de producten kapot of op zijn recycle ze dan op een correcte manier of doneer ze aan anderen die de producten nog kunnen gebruiken. Zo haal je het meeste uit het plastic en belandt het niet op de berg. Vervang deze producten daarna met glas, bamboe, rvs of pure siliconen.

Bamboo kleding:
Bamboe in kleding is een natuurlijke vochtregulator. Lichaamsvocht wordt in contact met het bamboeweefsel opgenomen en verdampt daarna direct. Daarom houdt een bamboe T-shirt de huid droog in vochtig weer. De kleding is gemaakt van bamboeviscose. Bamboeviscose is een textielsoort die kritisch wordt gevolgd, en dat is goed. Voor bamboeviscose zijn bamboedeeltjes door middel van een chemisch proces (viscoseproces) omgezet tot een bruikbare textielvezel. Tegenwoordig worden er in de producerende landen steeds vaker bereidingswijzes gebruikt waarbij de chemische middelen die in het proces worden ingezet, worden hergebruikt. Als je het verbouwen van bamboe en het productieproces van bamboeviscose afweegt tegen het verbouwen en bewerken van katoen, dan levert bamboeviscose netto minder schade op aan het milieu. Heel mooi dus, maar het mag nog wel wat groener. 

Voor de toekomst zijn de ontwikkelingen veelbelovend. Het viscoseproces wordt inmiddels ingehaald door een Lyocellproces, waarbij de chemische middelen zijn vervangen door biologisch afbreekbare producten.  Traditioneel wordt hiervoor als grondstof Eucalyptushout gebruikt, maar inmiddels wordt er ook druk geĆ«xperimenteerd met bamboe. Het is dus een kwestie van tijd voordat bamboe echt de ā€˜groensteā€™ stof wordt, zowel in groeiproces als in productieproces.      

Waar kan ik bamboe artikelen makkelijk vinden?
Bekijk dan Bamboebaas.nl eens. Hier shop je gemakkelijk alle bamboe producten van de grote Nederlandse retailers.  Op deze site kun je echt VEEL vinden over bamboe. Van lampen, tot schuttingen. Echt een kijkje waard.

Ik wil ook bamboe kleding!
Dat kan!
Bamboodaddy.nl biedt de grootste collectie bamboe herenondergoed en damesbasics van Nederland. Bamboetextiel biedt namelijk een hogere kwaliteit dan katoen: de stof is zachter, voert transpiratie beter af, blijft langer fris ruiken en is anti-allergisch. En als extra, de ā€œgoed gevoelā€ bonus.

Is er ook bamboe voor mijn kleintje?!
Jazeker. Hema heeft voor de Negenmaandenbeurs een limited lijn met baby kleding bedacht, waar biokatoen en bamboe centraal staan. Zeker het kijken waard.
Klik op de link hieronder of neem een kijkje in de Hema winkels.

Woon je in het Zuiden, dan zou ik de winkel Cayboo in Sittard eens bezoeken. Zij hebben ook hele mooie kleding van bamboe!


Laat een reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt cookies om optimale ervaring te bieden. Mocht je daar een bezwaar tegen hebben klik dan op lees meer. Lees meer.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close