De Vrije Juf

5 misvattingen over de Vrije school.

Sinds ik op de Vrije school werk hoor ik met enige regelmaat dezelfde misvattingen. Ik wil ze graag met jullie delen en natuurlijk vertellen hoe het daadwerkelijk is.

Dacht Dat, Idee, Innovatie, Verbeelding

1. De Vrije school is een plek waar de kinderen vrij zijn om hun eigen onderwijs in te richten

Op de Vrije school is de leerkracht vrij om te bepalen hoe de lessen vorm gegeven worden. De leerkracht bekijkt de lesdoelen en creëert zelf de lessen kijkend naar het niveau en de interesses van de kinderen in de klas. Vrij betekent dat de scholen vrij zijn om een eigen visie te hebben op onderwijs en opvoeding en de leerkracht de ruimte heeft om dit in praktijk te brengen. Het woord “Vrij” in Vrije School stond vroeger ook voor “los van staatsbemoeienis”

2. De Vrije school geeft les vanuit een christelijke insteek

Vrije scholen vieren veel katholieke jaarfeesten. Deze feesten zorgen voor een evenwichtig ritme van het jaar. Omdat wij in een westers land leven, zijn vanuit onze geschiedenis veel christelijke feesten blijven hangen (Kerstmis, advent, Pasen etc). Verder geven wij ook lessen over de islam, hindoeïsme, en boeddhisme.

3. De Vrije school geeft vooral creatief onderwijs en toetst niet

Ons onderwijs is gelukkig doordrenkt van creativiteit, maar ook wij toetsen na elke periode. Periodeonderwijs is typisch vrijschools. Gedurende 4 weken geef je elke dag één vak van 8:30 tot 10:30. Zo kun je met de leerlingen de lesstof flink verdiepen. Na elke periode maken wij een toets om te kijken waar onze leerlingen staan. Wij hebben periodes taal en rekenen, maar ook aardrijkskunde, geschiedenis, heemkunde, mineralogie en huizenbouw. Ook hebben wij leerlingvolgsysteemtoetsen in januari en juni. Dit kan Cito zijn of SVT.

4. De Vrije school geeft voornamelijk klassikaal onderwijs en differentieert niet

In klas 1 en 2 geef je inderdaad veel klassikaal onderwijs. Ondanks het klassikale aanbod is de verwerking altijd gedifferentieerd. In de oefenuren werken wij op 3 niveaus (en soms zelfs méér). Zelfs tijdens de creatieve verwerking of het periodeonderwijs wordt er gelet op het individuele niveau van het kind.

5. De Vrije school is voor zweverige mensen met wollen sokken

Er zijn inderdaad ouders en leerkrachten die van wol houden, maar geitenwollen sokken heb ik nog niet kunnen ontdekken (hihi).

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is sheep-1822137__340.jpg

Nee even serieus. Antroposofie heeft een diepere kijk op het leven en betrekt de geestelijke wereld graag bij de aardse processen. Leerlingen krijgen hier echter niets van mee. Leerkrachten verdiepen zich in de antroposofie, maar geven hier geen les in. Ook als leerkracht word je niet gedwongen om ‘antroposoof’ te worden. Je bent vrij om je te verbinden met wat jij interessant vindt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: