De Vrije Juf

Bamboe-shop Cayboo

Cayboo bamboe kinder servies

Op Steenstraat nummer 7 in Sittard vind je sinds kort een super leuk winkeltje: Cayboo. Deze winkel specialiseert zich in bamboe. Van kleding, servies, badkamerspul tot snuisterijen. De gastvrouw is erg vriendelijk en enthousiast en je voelt je meteen thuis. Zelfs mijn favoriete eco vriendelijke deodorant heb ik er gevonden! Want dat verkopen ze ook, samen met andere eco-friendly spulletjes. 🙂

Op hun site vertellen ze meer over bamboe:

Bamboe valt onder de familie van de grassen, verhout heel snel en is oersterk.
Er zijn ongeveer 1500 verschillende soorten. Bamboe aanplant heeft geen mest, pesticide of andere chemische middelen nodig om te groeien. Daarbij is bamboe de snelst groeiende plant ter wereld; ieder jaar worden nieuwe stammen door de moederplant aangemaakt die in korte tijd tot volwassen hoogte uitgroeien. Daardoor is na kap heraanplant vaak niet nodig. Bamboe is geheel afbreekbaar. Het absorbeert bijna 5 maal de hoeveelheid broeikasgassen (met name CO2) en produceert in vergelijking met een gelijkwaardige hoeveelheid bomen 35% meer zuurstof.


Bamboe in kleding is een natuurlijke vochtregulator. Lichaamsvocht wordt in contact met het bamboeweefsel opgenomen en verdampt daarna direct. Daarom houdt een bamboe T-shirt de huid droog in vochtig weer. De kleding is gemaakt van bamboe viscose. Bamboeviscose is een textielsoort die kritisch wordt gevolgd, en dat is goed. Voor bamboeviscose zijn bamboedeeltjes door middel van een chemisch proces (viscoseproces) omgezet tot een bruikbare textielvezel.  Tegenwoordig worden er in de producerende landen steeds vaker procede`s gebruikt, waarbij de chemische middelen die in het proces worden ingezet, worden hergebruikt. Als je het verbouwen van bamboe en het productieproces van bamboeviscose afweegt tegen het verbouwen en bewerken van katoen, dan levert bamboeviscose netto  minder schade op aan het milieu. Heel mooi dus, vinden wij, maar het mag nog wel wat groener.   

Voor de toekomst zijn de ontwikkelingen veelbelovend. Het viscose proces wordt inmiddels ingehaald door een Lyocell proces, waarbij de chemische middelen zijn vervangen door biologisch afbreekbare producten.  Traditioneel wordt hiervoor als grondstof Eucalyptushout gebruikt, maar inmiddels wordt er ook druk geëxperimenteerd met bamboe. Het is dus een kwestie van tijd voordat bamboe echt de ‘groenste’ stof wordt, zowel in groeiproces als in productieproces.                

Wil je meer lezen over bamboe of wil je meer weten over de spulletjes die zij verkopen. Bezoek hun site en webshop of natuurlijk de winkel zelf!

http://www.cayboo.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: