Koorts! Wat kan ik doen?

2017-06-11 12.11.40Vaak wordt koorts als iets engs gezien. Als een soort vijand. Heeft een kind koorts, dan moet er alles aan gedaan worden om de koorts weg te nemen. In deze koude herfstmaanden kan het zijn dat je kindje ziek wordt, of koorts krijgt. Natuurlijk kun je met een paracetamol of zetpil aan de slag gaan, maar je kunt ook op een andere manier naar koorts kijken.

Koorts als instrument:
Koorts is een instrument om een bacterie of virus in een organisme te lijf te gaan. Eigenlijk is koorts dus eerder een vriend dan een vijand.  Wat koorts feitelijk doet, is het activeren van de lichaamsprocessen die het lichaam weerbaarder maken. De verhoogde temperatuur stimuleert de stofwisseling en zorgt ervoor dat virussen of bacteriĆ«n zich niet verder in het lichaam kunnen verspreiden.

Het is bovendien een uitdrukking van een verhoogde activiteit van het IK, dat een ziekte wil overwinnen. Zieke kinderen met koorts maken een proces door, waarmee zij een stapje verder komen met het zich eigen maken van hun lichaam. Als je koorts met koortswerende middelen bestrijdt, onderbreek je dit proces.

Ouder zijn vaak bang voor koortsstuipen. Deze duren meestal maar 5 minuten. Langdurige schade houdt je hier niet aan over. Eng is het wel, vooral omdat het akelig uitziet. Ze komen meestal voor bij de koortsopbouw. Paracetamol geven is niet slim. De kans dat bij de volgende opbouw het weer gebeurd, is groter.

2017-06-11 12.11.40

Wat kun je doen  koorts te helpen.

 • Een citroenwikkel geven is een optie. Zorg er in eerste instantie voor dat het onderlijf en de voetjes warm zijn. Druk in een kom met handwarm water een halve citroen uit. Drenk een lap of een wollen sokje  in het water en knijp het goed uit. Omwikkel de voetjes en de onderbenen. Begin bij de tenen en roteer de lap langzaam omhoog. Trek daarna wollen sokjes aan.
  Ook kun je, als je alleen citroensokjes hebt gemaakt, de sokjes aantrekken en omhullen met een hydrofiel. De koorts zal al snel een half graadje zakken. Je kunt de wikkel blijven verversen ( 10-15 min). Tijdens de slaap kan de wikkel blijven zitten.
 • Etherische oliĆ«n kunnen de koorts ook ondersteunen. Citroenolie kan ook onder voetjes gesmeerd worden. Verder kun je Teatree-olie ( 1 druppel verdunt met wat babyolie op de borstkast smeren of onder de voetjes. Ook kun je een druppel lavendel op de lakentjes wrijven, zodat jouw kindje rustig kan inslapen.
 • CreĆ«er een rustige omgeving zonder storend licht of geluid, dus liever geen tv, radio en bezoek;
 • Leg met name kinderen bij voorkeur in bed, of maak een ander veilig, rustig, warm plekje voor ze;
 •  Zorg in de eerste fase van de koorts voor extra warmte, bijvoorbeeld met een warme kruik;
 • Als de koorts daalt, voeg dan geen extra warmte meer toe;
 • Geef de zieke voldoende te drinken. Kruidenthee, zoals kamille-, lindebloesem- of vlierbloesemthee, is prima. Geef liever geen koude, koolzuurhoudende dranken.
 • Als er ook gebraakt wordt, geef dan regelmatig vocht in kleine hoeveelheden.
 • Als de zieke kindje geen eetlust heeft, dring dan niet aan en vermijd vooral eiwitrijk voedsel zoals vlees, kaas, eieren en melk.

2017-06-11 12.11.40

Laat een reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt cookies om optimale ervaring te bieden. Mocht je daar een bezwaar tegen hebben klik dan op lees meer. Lees meer.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close