Temperamenten

In een klas heb je verschillende soorten kinderen. Verschillende karaktertjes met ieder een eigen leerstijl. Rudolf Steiner maakte hier nog een verdeling in. De verdeling in de 4 temperamenten.

Welke vier temperamenten zijn er en wat is zo kenmerkend aan ze?

Het was Hippocrates die voor het eerst bepaalde eigenschappen van de menselijke geest en de uiterlijke verschijningsvorm met elkaar in verband bracht en onderverdeelde in vier temperamenten: de sanguinicus, de flegmaticus, de cholericus en de melancholicus. ¬†Rudolf Steiner heeft de leer van de temperamenten een nieuwe kijk gegeven door ze de verbinden met de antroposofische wezensdelen: het fysieke, het etherische, het astrale, en het ‚Äėik‚Äô. Ieder mens heeft eigenschappen van alle vier de temperamenten in zich. Echter, het dominerende temperament bepaalt de grondtoon van ons karakter, de manier waarop wij in de wereld staan, lopen, gaan en denken.

2015-08-03-19-02-14.jpg

De sanguinicus: ( lucht)

Een sanguinische kind houdt van afwisseling, snelheid en afleiding. Ze zijn erg gevoelig voor sfeer en hebben veel vriendjes en vriendinnetjes. Ze zijn vaak impulsief en extravert. Bij veel indrukken en prikkels kan hij overrompelt raken. Het kind houdt niet van langdradigheid. Kort, snel, humoristisch, daar is hij dol op.

Tijdens het rekenen is hij dol op vermenigvuldigen. Hij heeft vaak een korte spanningsboog en kan slordig te werk gaan. Krijgt hij liefdevolle feedback dan kan hij het klusje gewoon weer opnieuw doen. Als hij verantwoordelijk is, let hij meer op. Afwisseling zorgt ervoor dat hij geboeid blijft.

De groei van deze kinderen is vaak harmonisch en tijdens het eten zijn ze vaak kieskeurig.

2015-08-03-19-02-14.jpg

De flegmaticus: ( water)

Een flegmatische kind oogt heel kalm en rustig, traag zelfs, maar van binnen speelt er heel veel af. ¬†Net als bij de sappen in een boom. Als de vochthuishouding goed is, dan voelt dit kind zich lekker. Het kind is gemoedelijk en hij ergert zich niet snel. ¬†Ze hebben groot uithoudingsvermogen. Zijn ze eenmaal op gang, dan komen ze bijna niet meer stop. Werk met veel herhaling vinden ze prettig. Wel duurt het even voordat ze op gang komen. Het zijn dromers die graag naar dingen kijken en erover nadenken. Ze lijken passief en onverschillig, maar dat betekent allerminst dat ze onge√Įnteresseerd zijn: meestal hebben ze perfect in de gaten wat rondom hen gebeurt.

De groei van deze kinderen gaat vaak in de breedte. Ze houden van veel en lekker eten.

2015-08-03-19-02-14.jpg

De cholericus: ( vuur)

 

Het cholerische kind is vurig en sterk. Cholerische kinderen zijn heel enthousiast: met sterke hartstochten, instincten en weinig geduld. Ze zijn altijd zichzelf en zijn zelden of nooit humeurig.

Ze zijn plichtsbewust, volhardend, hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel, en een grote liefde voor structuur en zekerheid. Ze bedenken vaak effici√ęnte oplossingen. Ze zijn vaak de stuwende kracht in een groep.

In het vuur van zijn enthousiasme vergeet het cholerische kind wel eens om rekening te houden met andermans gevoelens en kan hij zich diep gekwetst voelen als iemand hem niet erkent. Ze hebben vaak een kort lontje en kunnen goed boos worden

Zijn enthousiasme zorgt ervoor dat hij niet netjes werkt, maar voor een geliefd persoon kan hij iets mooi tot stand brengen.

Het cholerische kind is in zijn element bij taken die net ietsje boven zijn kracht liggen en  bij fysieke inspanningen waarvoor je vroeg moet opstaan en veel moet doen. Opstaan is geen probleem, maar naar bed gaan, ligt wat moeilijker. Ze willen dan vaak nog van alles doen. Ook in het ziek-zijn komt zijn choleriek naar boven: enkele uren hoge koorts, maar de volgende dag weer actief.

De groei van deze kinderen is vaak gedrongen. Ze weten heel goed wat ze wel en niet willen eten. Probeer bij de voeding het vuur niet aan te wakkeren: licht verteerbaar niet te kruidig eten, vruchtensappen die wat samentrekkend werken (kersen en citroen …) en waterige vruchten zoals komkommer en meloen.

2015-08-03-19-02-14.jpg

De melancholicus: ( aarde)

Het melancholische kind voelt veel in zijn lichaam en is verbonden met de aarde.

Dit kind is een beetje een piekeraar. Hij speelt het liefste alleen of met een goede vriend of vriendin.

Hij stelt diepzinnige vragen en lijkt vaak volwassene, hoewel hij uiterlijk nog heel lang kinderlijk gedrag kan vertonen. Ze hebben vaak last van pijntjes die ze enorm kunnen uitvergroten.

Het melancholische kind houdt van lange, dromerige verhalen, waarin het zich levendig kan verplaatsen. Hij slaapt moeilijk in, omdat zijn hoofd nog vol zit van gedachten en zelfverzonnen verhalen en staat dan ook op met een ochtendhumeur. Harmonisch naar bed gebracht worden en vriendelijk gewekt worden doen vaak wonderen bij deze kinderen. Ook kamillethee wil wel eens helpen.

Het is een teer kind, dat veel zorg, liefde en begrip nodig. Hij hoort graag sprookjes en autobiografie√ęn, die hem leren de eigen zwaarte vergeten, doordat hij kan leren over het lot en verdriet van de anderen. Ze zijn zeer empathisch.

De groei van deze kinderen is vaak tenger. Hij is erg kieskeurig met het eten. Een bescheiden maaltijd, dat ook nog leuk uitziet, vindt hij prettig om te eten. Vruchten die lang door de zon beschenen zijn: citrusvruchten, appels, druiven en verse bladgroenten werken warmtegevend voor deze kinderen.

 

Samenvattend:

flegmatisch                 -water                               -voelen

sanguinisch                 -lucht                               -voelen

cholerisch                    -vuur                                -willen

melancholisch            -aarde                              -denken

En toen vond ik dit plaatje, en stiekem zo passend ( hihi)

 

0 gedachten over “Temperamenten”

Laat een reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit:

Deze website gebruikt cookies om optimale ervaring te bieden. Mocht je daar een bezwaar tegen hebben klik dan op lees meer. Lees meer.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close