Natuurlijk speelmateriaal

20181007_133357293_iOS

De grootste rol van speelgoed is volgens de vrijeschool het uitdagen van een kind om zelf een spel te bedenken en hierin te groeien. Het speelgoed is gemaakt van natuurlijk materialen zoals hout, wol, katoen en zijde en is niet bewerkt met chemische toevoegingen zoals bijvoorbeeld verven en lijmen. Dit zijn materialen die snel warm aanvoelen en niet koel blijven zoals plastic. Het materiaal is levend geweest en deze levende krachten werken door op het kind. Plastic is dood materiaal, dat merken kinderen. Hun spel is korter en impulsiever. Er is minder aandacht en respect voor het materiaal. Bij natuurlijk speelgoed past het gewicht en de vorm bij het materiaal. Houten speelgoed laat je daarom ook minder vaak vallen, omdat het slijt. Plastic speelgoed voelt niet puur aan en er wordt makkelijker mee omgegaan. Een kind hanteert een plastic speelbordje anders dan een porseleinen bordje.

20181007_141557942_iOS.jpg

Het is speelgoed om een kind uit te dagen en te laten ontdekken en te groeien. Door de eenvoudige vormen en samenstellingen is dit speelgoed perfect om inventief bezig te zijn.

Fantasie ontwikkelen is belangrijk in de jonge jaren. Ontwikkel je deze competentie, dan heb je hier in je volwassen leven profijt van. Een goed oplossingsvermogen, die je ontwikkelt door fantasierijk spel, geeft je als volwassene de tools om problemen aan te kunnen. Je bent als volwassene in staat om creatief om te gaan met ingewikkelde situaties en vindt oplossingen die ervoor zorgen dat je de situaties weer aan kunt.

Het speelgoed heeft vaak vage of juist geometrische vormen, zodat kinderen zelf kunnen bepalen welke functie het speelgoed die dag heeft. Ze bouwen met hetzelfde materiaal een huis, een dier, een kasteel en ga zo maar door. Het materiaal is multifunctioneel en kan het kind de kans geven om zijn fantasie optimaal in te zetten.

20181007_133411822_iOS

De menselijke figuren bij natuurlijk speelmateriaal hebben vaak geen gezicht, of een neutrale blik. Zo kunnen kinderen de eigen emoties bepalen van het speelmateriaal en zo hun eigen verhalen creëren. Zo ook om hun eigen emoties te verwerken. Zo heb je Nins houten speeltjes en poppetjes waar kinderen op deze manier mee kunnen spelen.

Kinderen ervaren dagelijks situaties die ze kunnen frustreren. Door vrij fantasierijk spel kunnen ze deze situaties verwerken en een plekje geven.

Welke materialen zijn dan geschikt voor natuurlijk speel materiaal?
Begin met materiaal uit de natuur. Zo makkelijk kan het zijn:

 • Stenen, stukjes hout, Dennenappels en andere nootjes zijn geweldig speelmateriaal.
 • Houten blokken in verschillende vormen.

Helaas is natuurlijk speelgoed aan de prijzige kant, dit omdat ze vaak door de hand gemaakt zijn. Een paar goede en bekende merken zijn:

 • Grimms en de goedkopere versie Glucksafer: Vooral bekende van de regenboog bogen en blokken, maar daarnaast hebben ze nog meer fijn houten materiaal.
 • Grapat: een merk waar je klein gekleurd houten materiaal kunt kopen, dit materiaal kan op duizend manieren gebruikt worden. Ze staan bekend om hun Nins speelgoed.
 • Holztiger: Houten dieren en bouwwerken om mee te spelen
 • Ostheimer:Houten dieren
 • Sarahssilks: Prachtig zijde doeken om mee te spelen.
 • Ikea: Ja ook hier heb je geweldig houten materiaal.
 • Kapla houten platte plankjes die je bouw-fantasie weet te prikkelen.
 • Hema Kinderspeelgoed is ook vaak van duurzame materialen gemaakt.
 • De site speeltak heeft ook veel mooi duurzaam speelgoed.
20181007_133241517_iOS

Ook leuk!

 • Dieren en poppetjes van vilt. Vaak zelf te maken. Er zijn super veel sites waar je pakketjes kunt kopen en zelf aan de slag kunt.
 • Karton. Zelf bouwen en figuurtjes knippen.
 • Havermout, mais, zand, water, bonen. Allemaal sensorisch materiaal om lekker met je handen in te zitten.

0 gedachten over “Natuurlijk speelmateriaal”

Laat een reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt cookies om optimale ervaring te bieden. Mocht je daar een bezwaar tegen hebben klik dan op lees meer. Lees meer.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close