Mijn eerste ontmoeting met de vrije school.

2015-08-31 09.39.28

In 2011 kreeg ik een mailtje om een vervanging te vervullen op een vrije school.

Compleet onbekend met deze manier van onderwijs en nog groen achter de oren, reed ik in mijn kleine gele autootje naar de school toe.

Eenmaal aangekomen in de klas was ik al onder de indruk van de sfeer. Overal waren zachte kleuren, houten afwerkingen en groene planten te zien. Het leek meer op een huiskamer, dan een klaslokaal. Naast de gezellige sfeer was het werk van de leerlingen op de muren zo anders dan ik gewend was. Ik zag tekeningen met kleurschakelingen en schaduwen. Vormtekeningen met complexe knopen en lijnen en schilderingen met prachtige kleuren.

De les begon… Ofja, de opmaat. Dat is een klein ‘ritueel’ voordat de lessen beginnen. De 25 leerlingen van groep 8 / klas 6 gingen staan en reciteerden de ochtendspreuk. Na deze spreuk kwam de eerste golf van verbazing. De klas begon vierstemmig een prachtig lied te zingen. Kippenvel was er niets bij. Ik was zo verrast door deze prachtige zang en meteen verkocht.

Alle lessen deze dag waren interactief, creatief en interessant. Er was geen moment van verveling en je merkte dat de leerlingen graag naar school kwamen.De schriften van leerlingen waren stuk voor stuk kleine kunstwerkjes.

Leerlingen hebben geen boeken en werkboeken, maar maken zelf boeken, aan de hand van de lesstof die verteld wordt door de leerkracht. Teksten en tekeningen staan op het bord ( ja een echt ouderwets zwart krijtbord) en prikkelen zo de interesse van de leerlingen.

Toen ik uiteindelijk om half 3 de dag afrondde, wist ik het zeker. Ik ben een vrije school juf en zal dat voor altijd blijven.

Laat een reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt cookies om optimale ervaring te bieden. Mocht je daar een bezwaar tegen hebben klik dan op lees meer. Lees meer.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close