Vertelstof voor thuis en in de klas

1001004002519134

Wat kan ik genieten van een goed boek…

En niet alleen ik, maar ook de kiddo’s in de klas. Hier zijn een paar van mijn favorieten!

Ik ben erg verrast geworden door het boek van Grimm. Prachtige kaft en illustraties samengevoegd met de mooie verhalen van Grimm.

Ik heb dit boek in de eerste klas dagelijks gebruikt en kan niet wachten om de verhalen voor te vertellen aan mijn zoontje.

Het sprookjesboek is enorm stevig. De rode band zorgt ervoor dat je het duizenden keren kan gebruiken zonder dat het beschadigd. Ik heb het boek nu 3 jaar en het lijkt nog nieuw!

Wat ook mooi is, is dat achterin het boek verklaringen staan van de verhalen. Waarom het getal 7 zo belangrijk is in sprookjes. Of waarom er in het verhaal gekozen is voor een slak in plaats van een ander dier.

In de tweede klas ben ik gaan vertellen uit fabelboekjes. Fabels laten de tegenstellingen tussen goed en kwaad duidelijk zien. Kinderen herkennen zich in de eigenschappen van de dieren. De sluwheid van de vos, de slimheid van de egel, de impulsiviteit van de hond. Dit fabelboek heb ik graag voorgelezen in kleine groepjes. Het is grafisch gezien een prachtig boek om te hebben.

La Fontaine is een geweldige fabelschrijver. Ook als volwassene kun je enorm genieten van zijn verhalen. Net zo goed als die van Aesopus.

In klas 3 vertellen we het oude Testament. Geen suffige stoffigheid, maar verhalen die boeien en wijze normen en waarden overdragen. De leerlingen smulden van de verhalen van de zeven scheppingsdagen, de verdrijving uit het paradijs, de ark van Noach, de torenbouw van Babel, de uittocht uit Egypte, de strijd van David en Goliath, de bouw van de tempel van Salomo en de werken van de andere koningen en profeten. En het werd licht is een goed boek om hiervoor te gebruiken.

In klas 4 staat de Edda centraal. Verhalen van de Noorse Mythologie. Thor, Loki, Odin en Freya zijn een paar personages waar de leerlingen zich mee kunnen identificeren. Verhalen over jaloezie, wraak, eer en moed. Thema’s waar de kinderen op deze leeftijd mee bezig zijn. De Edda is ingewikkeld om te lezen. Maar er is ook een kinderversie die goed te behappen is. Over goden en reuzen is een leuk illustratief boek om samen met je kinderen te lezen.

De Griekse mythologie wordt behandeld in klas 5. De mythen in een notendop is goed te begrijpen. Wil je met je kind samen lezen dan is het boek van Simone Kramer: de Griekse tragedies een aanrader. Verhalen waar leerlingen zichzelf kunnen spiegelen en daarnaast veel leren over de Griekse geschiedenis.

In de laatste klas, vertellen we Romeinse verhalen. Romeinse sagen en verhalen is een geweldig klein boekje wat helder en duidelijk de geschiedenis van Rome beschrijft.

Romeinse sagen en verhalen

3 gedachten over “Vertelstof voor thuis en in de klas”

  1. Wat een geweldige site!
    Ik heb een paar vragen voor je over het starten op een vrije school, kan ik je mailen?
    Dank vast!

    Beantwoorden

Laat een reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit:

Deze website gebruikt cookies om optimale ervaring te bieden. Mocht je daar een bezwaar tegen hebben klik dan op lees meer. Lees meer.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close