Het Michaelsfeest

Waarom vieren we dit feest?

Michaëlfeest is aan het begin van de herfst. De natuur groeit en neemt langzaam in pracht af, het verstilt en sterft af. Het wordt kil. De bomen worden kaal. De dorre bladeren dwarrelen neer. De vlinders en kevers zijn verdwenen. De hele natuur die in het voorjaar en in de zomer haar krachten aan ons meedeelde, schijnt te gaan sterven. De mens is nu aangewezen op zichzelf. Nu zal hij in zijn geest actief moeten worden. Nu heeft hij zielemoed nodig. Hij moet zijn bewustzijn niet laten opgaan in de natuur zoals in de hoogzomer, maar zelfbewust zijn. Dit zelfbewustzijn moet de mens in de herfst stellen tegenover de stervende natuur. Er is hier sprake van strijd en overwinning. Strijd tegenover hebzucht en zelfzucht, strijd tegen de dood van je eigen geest.

2015-08-06 17.50.06

Michaëlfeest. Feest van nu en van de toekomst. Het feest van de nieuwe mens vol wezenlijk enthousiasme. Een feest van ware mensenmoed.

Het hele leven kan soms ook een moment van verkilling hebben. Maar juist dan kunnen we hulp verwachten van een hogere hand. Wij moeten ons niet verliezen in het uiterlijk, het is juist wanneer wij op zoek gaan naar de innerlijke bron dat wij de zullen merken dat Michaël ons kan helpen.

We moeten de moeilijke dingen niet uit de weg gaan, maar juist tegemoet treden, verslaan. Ook die draak is in onszelf. Deze draak weerhoudt de mens ervan een werkelijk geestelijk wezen te zijn. Hij wil de ziel van de mens verdoffen, de geest mechaniseren en het lichaam verdierlijken.

Het feest van Michaël is het feest van de moed, van innerlijk wakker zijn. Alleen dan kun je werkelijk in staat zijn de gluipende macht van de draak te onderkennen én te overwinnen.

Het is mooi om in deze tijd verhalen aan de kinderen te vertellen die in het teken staan van moed, een uitdaging aan gaan, draken verhalen etc.

Wil je meer lezen over jaarfeesten en waarom wij ze vieren? Check deze link: https://devrijejuf.blog/2018/09/25/waarom-vieren-we-jaarfeesten/

0 gedachten over “Het Michaelsfeest”

Laat een reactie achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit:

Deze website gebruikt cookies om optimale ervaring te bieden. Mocht je daar een bezwaar tegen hebben klik dan op lees meer. Lees meer.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close